Szilágyiné Császár Terézia Tartalom Elõzõ Következõ

SZILÁGYINÉ DR. CSÁSZÁR TERÉZIA (KDNP): Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Hónapok óta többször, így ma is napirend elõtt több képviselõtársam megszólalt, és aggódását fejezte ki a fiatalok, elsõsorban a vidéki fiatalok esélyegyenlõségének biztosítása érdekében a felsõoktatás területén.

Én magam ez év március 27-én fordultam önhöz e témában egy kérdéssel, több mint száz szabolcsi diák érdekében, akik anyagiak híján nem kerülhettek be felsõfokú intézménybe. Ön akkor azt válaszolta, hogy tudomása szerint Magyarországon nincs olyan diák, amelyik csak anyagiak miatt kimaradt volna a felsõoktatási intézményekbõl, legfeljebb azok, akik erre alkalmatlanok. Akkor sem értettem önnel egyet. Most viszont, a Nagytétényi úti kollégium felszámolása kapcsán több száz vidéki hallgató, akik már bizonyították alkalmasságukat, továbbtanulási esélyeiket veszíthetik el pusztán azért, mert szüleik nem képesek továbbtanulásukat finanszírozni.

Ezért három kérdést szeretnék önnek feltenni. Az elsõ: mit tett a minisztérium az elmúlt hónapokban, hetekben a nagytétényi kollégiumi férõhelyek megõrzéséért, vagyis hogyan biztosítja az itt lévõ vidéki hallgatók kollégiumi elhelyezését? A másik kérdésem: milyen kompenzációs csomagot készített elõ az ön minisztériuma - a régen, már ez évre is ígért lakhatási támogatáson túl - a vidéki és szegény családból származó hallgatók esélyegyenlõségének megteremtéséért, tekintettel a jövõ évi magasabb tandíjakra és az egyre szûkülõ kollégiumi férõhelyekre?

(13.40)

Végül: ön, államtitkár úr, ma is úgy látja-e, hogy Magyarországon minden felsõoktatási intézményben továbbtanulni szándékozó diák esélyegyenlõsége biztosított?

Várom szíves válaszát. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap