Világosi Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársam! Ha arra a kérdésre akarok válaszolni, hogy ki látja el az ilyen irányú tevékenység törvényességi felügyeletét, akkor pontosan az ilyen irányú tevékenység specialitásából kell kiindulnom. Hiszen itt gyakorlatilag egy vállalkozói szférára vonatkozó kérdést kell áttekinteni, és így, ebbõl a szempontból több jelentést takar a törvényességi felügyelet. Meg kell nézni, hogy milyen engedélyezési körbe tartozik adott esetben a tevékenység. Erre azt kell válaszolnom, hogy a hatósági engedélyezés a rendõrség feladatkörébe és hatáskörébe tartozik. Ugyanakkor - mint bármely más gazdasági tevékenységhez - a cégbírósági bejegyzés szükséges, és mint ilyen tevékenységet, a cégjogban rögzített feltételek fennállása esetén lehet csak folytatni.

Azt, hogy a hatósági tevékenységet ki látja el, a rendõrségi törvény rögzíti, és a rendõrségi törvény adott felhatalmazást, hogy az ilyen irányú tevékenységeket, amíg a törvényi szintû szabályozás nem készül el, a kormányzat szabályozhatja, és gyakorlatilag 1995 szeptemberétõl egy kormányrendelet szabályozza ezt a tevékenységet.

Tehát itt egy hatósági felügyeletrõl van szó - ez a tevékenység megindítására vonatkozik.

Ugyanakkor pedig azt is látni kell, hogy gyakorlatilag valóban, ahogyan a képviselõtársam is utalt rá, egy polgári jogi jogviszony van, egy megbízási, illetve vállalkozási szerzõdés, és mint ilyen tevékenységre, mint napi tevékenységre pedig a polgári jog szabályai az irányadók, és a felelõsségi kérdéseket is a polgári törvénykönyv rendezi.

(14.10)

Mint utaltam rá, a törvényi szintû szabályozás folyamatban van - erre majd még az egy percben. Köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap