Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! A múltkor már egy menet lezajlott a Mûvelõdési és Közoktatási Minisztérium tankönyvkiadási ügyében, ahol többek véleménye szerint az elosztásnál a politikai részrehajlás számos jelét látják megjelenni.

Így egyik szempontként arra hívták fel a figyelmemet, hogy az ilyenkor szokásos 15-20 milliós pályázati összeg helyett 600 milliós pályázati díj jelent meg, amit akár örömmel lehetne fogadni, ha nem tûnne fel, hogy az eddigi elosztás szempontjait, tehát hogy egyharmadot kapjanak a társadalom-, egyharmadot a természet-, egyharmadot a mûszaki tudományok, most a társadalomtudományok részére történt elhajlással mozdították el a realitásoktól.

A részrehajlásra utal továbbá, hogy a Szabad Demokraták Szövetségéhez közel álló személyek és szervezetek kapták a pályázati díjak döntõ többségét. Így az Atlantisz 19 millió 540 ezer forintot, az Osiris Kiadó 51 millió 900 ezret, a Láthatatlan Kollégium Alapítvány 11 millió 390 ezer forintot. A Szabad Demokraták Szövetségének vezetõi és tagjai közül is többen kaptak jelentõs összegeket - ezeket majd a rendelkezésemre álló egy percben fogom felsorolni.

De most remélem, államtitkár úr meg tud nyugtatni, hogy itt nem részrehajlásról, hanem véletlen egybeesésrõl van szó. Várom megtisztelõ válaszát. (Taps a kisgazdapárti padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap