Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Képviselõ Úr! Nem tudom, kik azok a többek, akiknek a véleménye szerint itt politikai részrehajlásról van szó, egyet tudok: ez ön. Többrõl nem tudok.

Szeretném elmondani önnek, hogy a pályázat a felsõoktatási törvény, illetõleg ennek következtében a költségvetési törvény alapján valóban 600 millió forinttal támogatta a felsõoktatási könyvkiadást. Ennek során a döntést nem a Mûvelõdési és Közoktatási Minisztérium hozta, hanem egy 11 fõs független kuratórium tagjai, akik kivétel nélkül felsõoktatási tapasztalattal rendelkezõ, nemzetközileg elismert szakemberek.

A kuratórium több mint száz független szakértõ munkájára támaszkodott, minden pályázatot két-két szakértõ véleményezett, majd ezen értékelés alapján tudományáganként egy-egy független szakértõi bizottság állította össze a támogatandó mûvek listáját. A kuratórium a pénzügyi lehetõséget figyelembe véve messzemenõen igazodott ezekhez a javaslatokhoz. Ennek során összesen 132 kiadó 513 felsõoktatási tankönyv kiadását célzó pályázatát támogattuk meg.

Szeretném továbbá azt is figyelmébe idézni, hogy a pályázatokat nem magánszemélyek nyújtották be, hanem tudományos mûvek kiadására szakosodott kiadók. Az sem állja meg a helyét, hogy szignifikánsan magasabb arányban kaptak volna a társadalomtudományok, mint a másik két nagy tudományterület. Hadd említsem meg csak azt, hogy az állatorvos-tudományban a nyertes pályázatok az összes igényelt összeg 88 százalékát kapták meg, a fizikatudományban az 55 százalékát, a gyógyszerésztudományban a 100 százalékát, a mezõgazdasági tudományban a 62 százalékát - egyik sem tekinthetõ kifejezetten társadalomtudománynak.

Így tehát azt gondolom, tisztelt képviselõ úr, nem kellene ott keresni, ahol nincsen, nem kéne ott botrányt kiáltani, ahol nincsen. Lezajlott valami jó dolog, 600 millió forinttal támogattuk a felsõoktatási könyvkiadást, ami egészen biztosan komoly hatással lesz a felsõoktatás minõségi vonatkozására. Talán örüljünk mindannyian annak, hogy a parlament ilyen bölcs döntést hozott.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap