Ivanics István Tartalom Elõzõ Következõ

IVANICS ISTVÁN (KDNP): Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Miniszter Asszony! A korábbi privatizációs részvényesi megállapodás lehetõséget tartalmaz a Matáv részére, amely szerint jogosult egy kezdeti nyilvános részvénykibocsátásra 1998. december 31-ig. Milyen szerepet játszik ezen tényállás a megmaradt 25 százalék eladásában? Egyáltalán, a tulajdonosok akarnak-e élni ezzel a lehetõséggel, és ha igen, akkor mikor, a 25 százalékos tulajdonrész eladása elõtt vagy után? Készült-e bevételi kalkuláció a jelenlegi helyzet és a nulla tulajdonrész esetére?

Ma már nem a Matávhoz tartozik, de elválaszthatatlan a kérdéstõl, hogy miképpen alakult a koncessziós társaságok tulajdoni szerkezete. Ezzel kapcsolatban történt-e vizsgálat a primer körzetek koncessziós társaságainál, hogy a tulajdoni arányok miért nõttek az eredeti 75 százalékos külföldi tulajdoni hányadról sok esetben 99 százalékra?

A Matáv Rt.-vel összefüggésben megállapíthatjuk, hogy a kormány Krõzus módjára folyamatosan lemond a legdinamikusabban fejlõdõ ágazat Bvi több tíz milliárdos nemzetgazdasági bevételérõl egy tévesen értelmezett tõkepiaci liberalizáció szolgálatában.

Miniszter asszony saját véleménye szerint mi marad a jelenlegi Matáv Rt. 25 százalékának egyszeri értékesítésébõl a következõ évek kommunikációs állami feladatainak ellátására, és valóban komolyan gondolja-e, hogy egy darab elsõbbségi részvénnyel, törvényi beavatkozás nélkül, hatékonyan tudjuk érdekeinket védeni és érvényesíteni?

Várom válaszát. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap