Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Képviselõ Asszony! Sajnos a Házszabály nem teszi lehetõvé, hogy az azonnali kérdés keretében a megkérdezett visszakérdezzen, különben megkérdezném: mibõl gondolja, hogy a kormány nem szereti Kodolányi Jánost?

A kormány: testület, amelynek nincsenek érzelmei, véleményt legfeljebb szavazással tud kifejezni. Tudomásom szerint a kormány nem szavazott arról, hogy szereti-e Kodolányi Jánost vagy sem. Személyesen miniszter úr - legalább is az én tudomásom szerint - szereti Kodolányi Jánost, szereti a mûveit, ismeri a mûveit. Az író lányától úgy tudjuk, hogy Kodolányi gyakran megsimogatta kisgyerekkorában a mai miniszter fejét. (Derültség. - Taps a kormánypártok soraiban.) Kodolányi János mûvét Magyar Bálint édesapja rendezõként bemutatta a színházban, emiatt az MSZMP KB megfelelõ osztályával volt is kellõ számú baja, elbocsátották az állásából. Tehát igazán nem lehet azt mondani, hogy Kodolányi János személye akár a kormány, akár a miniszter úr elõtt vörös posztó volna. (Derültség.)

Ami a konkrét kérdést illeti. Mint képviselõ asszony is említette, a Kodolányi János Intézet két részbõl tevõdött össze, a nemzetközi elõkészítõ intézetbõl és a Márton Áron Kollégiumból, mely utóbbi a határon túli magyarokat fogadta be. Az intézet szervezete március 1- jei hatállyal átalakult. A Kodolányi János Intézet Márton Áron Kollégiuma levált errõl az intézményrõl, önálló intézményként funkcionált, másik alkotórésze pedig lényegesen átalakult feladattal folytatja tevékenységét.

Ennek megfelelõen tehát - bár néhány feladatát tekintve a Magyar Nyelvi Intézet jogutódja a Kodolányi János Intézetnek, nem volt indok arra, hogy ezt a nevet a Kodolányi János Intézet továbbvigye. Másik szempontként csakugyan szóba jött az is, hogy van egy Kodolányi János Fõiskola, a felsõoktatás területén mûködik, van egy Kodolányi János Intézet, amely a felsõoktatás elõkészítése területén mûködik, nincs értelme annak, hogy két egymástól eltérõ intézmény viselje ugyanazt a nevet. Ötven Móra Ferenc iskola természetesen ötven különbözõ településen mûködik (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.), a nyíregyházit és a zalaegerszegit aligha fogja bárki is összekeverni.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap