Homoki János Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): Tisztelt Miniszter Úr! 1997. január 1-je után az FM-hivataloknak 15 napon belül össze kellett volna hívniuk a részarány-tulajdonosi közgyûléseket. Ez nagyon sok helyen nem történt meg. Miután nagy horderejû, országos jelentõségû kérdésrõl, több embert érintõ kérdésrõl van szó, kérdezem miniszter úrtól: készített-e a tárca felmérést arra vonatkozóan, hogy a földkiadó bizottságok és az FM-hivatalok hogyan hajtották végre a törvény rendelkezéseit (Zaj.), hogyan alakult a törvény hatályosulása, és hogyan alakultak a törvénysértések? (Zaj. - Közbeszólás: Csönd legyen!)

Például sokkal nagyobb odafigyelést igényelne a tárca részérõl a törvény végrehajtása, mint amit a tárca tanúsít. Nem tudom, hogy a személyi és tárgyi feltételeket a tárca hogyan biztosítja az FM- hivatalokban. (Bársony András: Ez nem része az interpellációnak!) Ez is nagyon érdekes kérdés. Kiskirályok uralkodnak nagyon sok FM- hivatalban, hangsúlyozom még egyszer, kiskirályok uralkodnak (Bársony András: A tárgyra!), akik a helyi klientúra kiszolgálóivá váltak.

A tiszasasi földkiadó bizottság eljárása példa nélküli az országban - ilyen még talán nem volt egész Európában -: december 3-án kitûzte a közgyûlést december 4-ére. Elképesztõ, kérem, a részarány- tulajdonosok tekintetében! Ezzel több száz jogosultat rekesztett ki a földrendezésbõl!

A földkiadó bizottságok nagy része valóban a visszaélések melegágya, és nem tudom elfogadni a miniszter úr részérõl, hogy ez nem így van. Sajnos olyan jelzéseket kapok, hogy ez a kijelentésem valós. Felrúgják a törvényben elõírt kötelezettségeket, sõt például ebben az esetben a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Fõügyészség ajánlását sem fogadta el az FM-hivatal, és nem tûzte ki a részarány-tulajdonosok közgyûlését.

Úgyhogy sajnos nem tudom elfogadni miniszter úr válaszát, mert úgy tûnik, hogy ez alibiválasz volt, és mi ezt nem tudjuk elfogadni.

Köszönöm. (Taps a Független Kisgazdapárt soraiban.)

(15.10)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap