Rapcsák András Tartalom Elõzõ Következõ

DR. RAPCSÁK ANDRÁS (KDNP): Államtitkár asszony, köszönöm a válaszát. Örülök neki, hogy jogértelmezésre hívta fel a figyelmet; saját praxisomból beszélek, tudniillik Hódmezõvásárhely az ország legjobb közüzemi, vízi közmû alkotását, szennyvíztisztítóját hozta létre a múlt évben. Bizonyos mértékig elõremutató tevékenység van, mert hasznosítani kívánja a szennyvíziszapot. A hasznosítás esetén ez a jogértelmezés viszont kötelezõvé válik, és a minõsítés is kötelezõvé válik. Bizonyos mértékig - természetesen meg fogom keresni a minisztériumot is - gátjává válik egy takarékosabb üzemnek, mert tudjuk, hogy iszapkezelést is csinálunk, plusz még büntetjük a fogyasztót azzal, hogy - mit tudom én - veszélyes hulladékként helyezzük el. Ez talán nem segíti elõ a szennyvízkezelés elterjedését. Errõl van szó, tulajdonképpen ez volt a kérdésem mögött.

A másik fontos dolog - és úgy érzem, a végrehajtási utasításokban egyértelmûbben lehet eljárni -, hogy valóban rá kell telepíteni az önkormányzatokra, illetve a környezetvédelmi felügyelõségekre, hogy éljenek azzal a lehetõségükkel, hogy felderítsék, és mintegy feltérképezzék az adott gyûjtõterületen az ipari fogyasztókat. Valóban ott, a tetthelyen kell elérni - tehát nem az önkormányzatokon, illetve a szennyvíztisztító üzemeltetõjén keresztül, hanem a szennyezõdést kibocsátón keresztül kell érvényesíteni azokat a környezetvédelmi szempontokat, amiket államtitkár asszony elmondott. (Folyamatos zaj.)

Mondom, ezek figyelembevételével egyébként úgy érzem, hogy van lehetõség módosításra, javaslattal is fogok élni. Természetesen a válaszát elfogadom. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap