Világosi Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Képviselõ Úr! Az egységes rendõrségi és ügyészségi bûnügyi statisztika adatfelvételre vonatkozó szabályai szerint a feljelentések regisztrálása a megfigyelt ügyben megállapított legsúlyosabb minõsítésû bûncselekmény feltüntetésével történik, és az nincs jelölve, hogy az adott cselekményt az ingatlan-nyilvántartással kapcsolatban követték-e el. A szóban forgó jogsértések jellegüknél fogva csalás, hûtlen kezelés, sikkasztás, vesztegetés bûncselekmények elkövetésének eszközcselekményeként, módszereként alkalmazott okirat- hamisításban nyilvánulnak meg. Ebbõl következõen a statisztikai adatok nem állnak rendelkezésre arról, hogy valamely idõszakban hány esetben valósult meg az ingatlan-nyilvántartással összefüggésben bûncselekmény.

Arra a kérdésére vonatkozóan pedig, hogy mit kívánunk tenni az ingatlan-nyilvántartással, földügyi szakigazgatással kapcsolatban, azt kell hogy válaszoljam, hogy mind az ingatlan-nyilvántartás, mind a földügyi szakigazgatás központi irányítását a Földmûvelésügyi Minisztérium, illetve a földmûvelésügyi miniszter látja el. Tehát itt ezen a területen a Belügyminisztériumnak nincs kompetenciája, illetve nagyon kicsi ez a kompetencia. Ugyanakkor - pontosan az ön által felvetett problémák miatt - a bûnüldözõ szervek az ilyen jellegû bûncselekmény-típusok megelõzhetõsége érdekében az elmúlt években számtalan esetben szorgalmazták az ingatlan-nyilvántartás oly módon történõ megreformálását, hogy az valóban megfeleljen a közhitelesség követelményének. Talán ennek betudhatóan is komoly eredménynek kell tekintenünk azt, hogy már döntés született. A kormány a múlt hónapban, május 29-ei ülésén megtárgyalta és elfogadta az ingatlan- nyilvántartásról szóló törvényjavaslatot.

Ami pedig arra vonatkozik, hogy vajon vagyonvesztés elõtt állnak-e az önkormányzatok, arra már képviselõ úr kérdésében megadta a választ, hisz az önkormányzatok a törvény erejénél fogva kapták meg az õket megilletõ vagyonrészt, így az ingatlan-nyilvántartásba való késedelmes bejegyzés egyértelmûen nem eredményezheti az önkormányzatok vagyonvesztését. Ugyanakkor az egyes önkormányzatok és a földhivatalok között kötött megállapodások célja, hogy gyorsabbá váljon az állampolgárok ingatlan-nyilvántartási ügyeinek az intézése. Az önkormányzatok ebben közremûködõ tevékenységüket önként vállalják, ezért a megállapodások teljesítése adott esetben nem problémamentes; de ha nem problémamentes, akkor ezeket felfüggeszthetik, akár meg is szüntethetik.

Így tehát azt kell mondanom, hogy az az interpellációból is kitûnik: ilyen megállapodások elõtti akadályok nem az önkormányzatok oldaláról vetõdnek fel, és részben ezért, részben pedig e tevékenység önként vállalt jellege miatt nincs lehetõség az eseti problémák központi intézkedéssel való megoldására.

(15.30)

Összefoglalóan: mivel a bûncselekmények regisztrálása oly módon történik, hogy a súlyosabbakat regisztrálják, és ily módon az eszközbûncselekmény nem kerül regisztrálásra, nincs nyilvántartási adat arra vonatkozóan, hogy az ingatlan-nyilvántartással kapcsolatban mennyi bûncselekményt követnek el.

Másrészt itt a kompetenciahiányt is meg lehet állapítani más vonatkozásban, hiszen a Földmûvelésügyi Minisztérium az igazgatás, valamint a jogszabályok megalkotásának fõ kötelezettje és jogosultja.

Harmadsorban pedig azt kell mondanom, hogy az önkormányzatokat - tekintettel arra, hogy törvény erejénél fogva kapták meg - az ingatlan- nyilvántartásba való bejegyzés késedelme miatt vagyonvesztés nem érheti.

Köszönöm szépen, és kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap