Világosi Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársam! A külföldi állampolgárok által elkövetett bûncselekmények visszaszorítására két fõ területet neveznék meg: az egyik a büntetõjogszabályok alkotása, illetve a jogalkalmazás; másrészt pedig az idegenrendészeti területen nyílik erre lehetõség.

Természetesen alapelv az, hogy a Magyarországon elkövetett bûncselekményekre a magyar jogot kell alkalmazni. Úgy gondolom, hogy az ön által felvetett problémakörre nem azzal kellene válaszolni - és ezt ön sem kívánja -, hogy más jogszabályokat, más szankciókat kelljen alkalmazni adott esetben más állampolgárságú személyekre. Azt hiszem, hogy egy ilyen különbségtétel teljesen indokolatlan, elfogadhatatlan, európai normákkal messze nem összeegyeztethetõ.

Ugyanakkor ez természetesen nem jelenti azt, hogy a külföldi bûnelkövetõkre vonatkozóan nincsenek speciális jogintézmények. Ilyen speciális jogintézményként említeném például a büntetõ törvénykönyv 61. §-ában meghatározott kiutasítás jogintézményét, amelyet mellékbüntetésként lehet alkalmazni, valamint önálló bûncselekményként rendeli büntetni a hatályos magyar büntetõ törvénykönyv a jogellenes belföldi tartózkodást. Jogellenes belföldi tartózkodást pedig azzal szemben lehet megállapítani, akit kiutasítottak, és ennek ellenére most engedély nélkül tartózkodik hazánkban. A büntetõeljárás is tartalmaz olyan szabályokat, amelyek lehetõvé teszik, hogy csak a büntetõeljárás érdekében feltétlenül szükséges ideig tartózkodjon adott esetben a bûnelkövetõ Magyarországon.

Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a jelenleg a parlament által tárgyalt büntetõjogi csomag foglalkozik azzal, hogy az embercsempészésnek az elõkészületét is büntetni rendeli. Ennek különösen azért van nagy jelentõsége, hisz az embercsempészések területén igen magas a külföldi bûnelkövetõk részvételi aránya.

Ezenkívül még melyek azok a lehetõségek, amelyek rendelkezésünkre állnak?

Nagyon gyakran kötünk kétoldalú és többoldalú megállapodást a szervezett bûnözéshez, a terrorizmushoz, a kábítószerhez, illetve embercsempészethez kapcsolódó bûncselekmények visszaszorítása érdekében. Ezeknek a száma már bõven meghaladja a tízet, és jelenleg is több ilyen szerzõdésnek az elõkészülete van folyamatban.

A mai nap már említettem az Eucarishoz történõ csatlakozás lehetõségét. Ezt vizsgáljuk, ami lehetõvé tenné azt, hogy a tagországokból importált gépjármûveket forgalomba hozatal elõtt megvizsgáljuk, hogy kiderüljön, hitelesek-e az okmányok, amelyekkel bejön, hogy kiderüljön, adott esetben körözés alatt áll-e a gépjármû vagy sem.

Ugyancsak a gépjármûbûnözés elleni hatékonyabb fellépést szolgálja az a kiírt tender, amirõl már megint csak szóltam, és már bejöttek a különbözõ vállalkozások ajánlatai; negyvenegy pályamû kerül elbírálásra a napokban.

(15.50)

Ezenkívül a konkrét kérdésére vonatkozóan: a közúti közlekedés rendõrhatósági igazgatásának szabályozásáról szóló belügyminiszteri rendelet szintén elõkészületben van, ami a gépjármûvek Magyarországról történõ jogellenes kivitelét hivatott meggátolni.

A külföldiek által elkövetett bûncselekmények számáról pedig annyit azért szeretnék megemlíteni, hogy hazánkat mintegy 40 millió külföldi keresi fel különbözõ célokból egy-egy évben. A mintegy 40 millió külföldi közül 4-5 ezer az, aki bûncselekményt követ el. Ez az összes bûnelkövetõknek megint csak körülbelül 4 százaléka. Egyébként örvendetes tény, hogy 1996-ban '95-höz és a korábbi évekhez képest csökkent a külföldi bûnelkövetõk száma. Korábban ez mintegy 4,3-4,6 százalékot tett ki, '96-ban pedig 3,5-öt, és számban is az 5000 alá ment, 4300 volt.

Ezenkívül megemlíteném még azt, hogy az elõbb már említett kiutasítás jogintézményével is él az idegenrendészeti hatóság, és az illegális migrációval foglalkozó nemzetközi szervezetek közül a legátfogóbban pontosan a magyar elnöklet alatt mûködõ Budapest-csoport az, amelyik foglalkozik ezzel, és nemzetközi színtéren is nagyon elismert ez a magyar vezetés alatt álló nemzetközi szervezet.

Azt természetesen ön sem úgy gondolja - gondolom -, hogy egyáltalán meggátolható, hogy egy autó is kikerüljön az országból. A határõrség véleményem szerint megfelelõen mûködik, illetve természetesen (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.) az elõbb említett jogszabályok és a közeljövõben bevezetett rendelkezések elõsegítik a hatékonyabban mûködést. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap