Rimóczi József Tartalom Elõzõ Következõ

RIMÓCZI JÓZSEF IMRE (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Államtitkár Asszony! Amióta a szervezett hulladékszállítás a lakosság számára ilyen költségessé vált, azóta a lakott területek környéke - különösen a gépjármûvel jól megközelíthetõ helyek, így a közutak, a fõ-, illetve alacsonyabb rendû utak melletti árkok, parkolóhelyek, út menti erdõk - illegális szemétlerakóvá vált.

Az országban, egy-két egyedi esettõl eltekintve nincs, illetve nem mûködik szelektív hulladékgyûjtés, a vegyesen gyûjtött és gyakran veszélyes hulladéknak minõsíthetõ szemét elhelyezése, kezelése, tárolása, illetve megsemmisítése, a hulladékégetõk által szolgáltatott energiát leszámítva nem nyújt gazdasági hasznot, sõt, a depóniák telítõdése súlyos költségek kiadására kényszeríti az önkormányzatokat, illetve ezeken keresztül magát az államot.

Jelenleg az állapítható meg, hogy van környezetvédelmi törvény, de nincs gyakorlati végrehajtás, nincs a környezetszennyezés mértékével arányos, szigorú szankcionálás.

Miért kell az országnak hulladékpapírt vennie nyugatról, hogy az alapvetõen hulladékpapírt felhasználó papírgyárak mûködni tudjanak? Eközben a súlyos állami pénzeken a padlóról felállított, fõként hulladékvasat, -acélt feldolgozó borsodi gyárakat miért ítélik a begyûjtött hulladék hiányában tétlenségre? Jelenleg a külföldiek elõleget fizetnek az itt, Magyarországon a keletkezõ, illetve meglevõ vashulladékra, és azt szabadon kivihetik az országból.

Azt a papírt itthon is össze lehetne gyûjteni, azt a hulladékvasat itthon is fel lehetne dolgozni; a magyar ember környezetvédelmi tudata formálható - bár ez az utóbbi idõben nem volt divat -, ha másként nem, némi motívációval.

A megoldás kulcsa a gyors és tervszerû állami lépések rendszere. Be kell vezetni és államilag támogatni kell a szelektív hulladékgyûjtést, oda kell adni, és nemcsak beszedni a termékáron keresztül a hulladékfeldolgozóknak a termékdíjból származó pénzeket.

Köszönöm szépen, és várom megnyugtató válaszát.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap