Szabó Rudolfné Tartalom Elõzõ Következõ

SZABÓ RUDOLFNÉ DR. (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A munka törvénykönyve jelenlegi módosításának szavazásánál a Szabad Demokraták Szövetségének frakciója megosztott volt. Voltak, akik végül is igennel szavaztak, annak ellenére, hogy egyes pontjaival nem értettek egyet. Voltak, akik az egész törvényjavaslatot elutasították, mert számukra elfogadhatatlan, hogy a kormány nem következetes az Érdekegyeztetõ Tanácsban meghozott döntések, illetve lefolytatott egyeztetések továbbvitelénél. Sor került persze arra is, hogy éppen a parlament kérdõjelezte meg és szavazta le a kormány ésszerû javaslatát.

A módosítások egy része a munkaadók hátrányára történt, mely úgy tûnhet rövid távon, hogy a munkavállalók érdekeit szolgálja. De hosszabb távra tekintve valójában a munkahelyek megtartása vagy a munkahelyteremtések szolgálják igazán a munkavállalók érdekeit, és inkább ezeket kellene elõsegíteni. Persze nem tételezzük fel, hogy bárkinek is szándékában állna például a zöldmezõs beruházások megélénkülõ ütemét visszafogni, hogy a munkaadók jogainak túlzott csorbítása következtében ne Magyarországon, hanem valamelyik más országban következzenek be a munkahelyteremtések - ez nem lehet tudatos. Az átmeneti munkavállalói elõnyök fontosságának túlhangsúlyozása inkább csak szûk érdekeket szolgálhat.

Természetesen több vonatkozásban szükség volt a munka törvénykönyvének módosítására az európai uniós csatlakozásra való felkészülés miatt, s a gyakorlatban fölmerült jogalkalmazási problémák rendezése is indokolt volt. Itt kiemelném a munkáltatói jogutódlás kérdésének rendezését vagy a tömeges létszámleépítés során ellátandó feladatok meghatározását.

Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap