Pokorni Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

POKORNI ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm. Nem az emlékmûrõl folyik itt a vita valójában. Részben az emlékmûrõl vagy emléktábláról, az azon szereplõ állítás megítélésérõl; részben pedig egy, az országunk tekintélyét kockáztató hírrõl, adott esetben rágalomról - nem tudjuk pontosan, itt, ebben a teremben megítélni, hogy ez hír vagy rágalom.

Mindenesetre ebben a Házban, itt, június 3-án képviselõtársunk, Dávid Ibolya (Dr. Szent-Iványi Istvánhoz fordul:) - ahogyan ön is elmondta - hozzászólt ehhez a kérdéshez. Akkor a kormány nevében Szabó Zoltán államtitkár úgy foglalt állást - olvasom: "a köztársasági elnök gesztusa az említett emléktábla megkoszorúzására helyes volt". Õ itt úgy nyilatkozott elõttünk - lehet, hogy tévedésbõl, lehet, hogy megtévesztette õt valaki -, hogy megkoszorúzta a köztársasági elnök úr ezt az emléktáblát, hovatovább több sajtónyilatkozat, újsághír szintén ezt az információt erõsítette meg. Önök, vagy szûkítsük ezt le: a Külügyminisztérium nem tartotta fontosnak sem a sajtóhíreket cáfolni, sem pedig helyreigazítani az államtitkár úr esetleges tévedését.

Azt gondolom, hogy a felelõsség az önök oldalán elég nagy, nem kellene ezt most azokra az ellenzéki képviselõkre hárítani, akik szóvá teszik ezt - ha adott esetben tényleg nem igaz a hír, és nem igaz az államtitkár úr állítása. Kérem, hogy ezt így mérlegeljék, és ne próbálják egyfajta felelõsségáthárítással kimosni a kormányzat szerintem ténylegesen elkövetett hibáját.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap