Szent-Iványi István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Zavarban vagyok egy kicsit az elõbbi érvelést hallgatva, mert abból az tûnik ki, hogy mindenki tévedett, mindenki hibázott, kivéve Dávid Ibolyát, aki megvádolta a köztársasági elnököt. (Derültség és taps a kormánypártok soraiban. - Közbeszólások a bal oldalról: Így van!) Furcsa dolog ez!

Nekem az a véleményem, hogy Európa civilizált országaiban a köztársasági elnököt nem szokás rágalmazni, de még bírálni sem a parlamentben, hiszen a köztársasági elnök a nemzet egységének a kifejezõje, a nemzeti egység szimbóluma (Moraj az ellenzéki pártok soraiban.), jobb lenne, ha nem kerülne olyan gyakran szóba ebben a parlamentben! Egyébként is a tapasztalatok azt bizonyították, tisztelt képviselõtársaim, hogy soha nem a köztársasági elnök úr tekintélye szenvedett csorbát az ilyen támadások nyomán, hanem mindig azoké, akik támadták õt. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ami az önök érvelését illeti, hogy igazából a kormány követett el hibát, amikor Szabó Zoltán államtitkár úr reagált, az is felettébb furcsa érvelés számomra, hiszen ez azt jelenti, hogy bármit lehet megalapozatlanul állítani, ha valaki a jóhiszemûség áldozatává válik, és azt feltételezi, hogy valami alapja csak van annak, amit önök állítanak, akkor igazából az a hibás. (Közbeszólások a kormánypártok soraiból: Így van!) Én ezt nehezen tudom elfogadni. Hiszen amit elmondott Szabó Zoltán államtitkár úr, az nagyon is igaz volt, nagyon is fontos elveket említett. Itt most nem ez történt, de én azt hiszem, a felelõsség elsõsorban Dávid Ibolyáé, mert ha õ egy ilyen kérdést föl akar vetni az ország és a parlament nyilvánossága elõtt, akkor illõ lett volna tájékozódnia; nem kósza újsághírek alapján nyilatkozatokat tenni, hanem tájékozódni.

Azon meg végképp nem lepõdöm meg, hogy Torgyán József az ilyen állítások védelmére kel, hiszen az elmúlt idõszakban számtalan alkalommal nyilvánvaló valótlanságokat állított (Dr. Torgyán József: Személyes érintettség!); azt állította neves társadalomtudósokról, hogy a Mûvelõdési Minisztérium pályázatán indultak, ott több millió forintot vettek föl; Kis Jánost, Tamás Gáspár Miklóst, Weszely Annát és más nemzetközi hírû tudósokat alaptalanul rágalmazott - nem csoda, hogy most is a rágalmak érdekében lép fel.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap