Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselõtársaim! Úgy gondolom, a társadalombiztosítás helyzete joggal nyugtalanítja a társadalomnak az ország gondjaiért, bajaiért felelõsséget érzõ részét, hiszen a társadalombiztosítás kintlévõségei évrõl évre nõnek, mára már gyakorlatilag kezelhetetlenné teszik a költségvetést. Ennek a realitását bizonyítja, hogy a költségvetés kiadási oldalának közel a fele, 1200 milliárd forintnyi összeg az, ami a társadalombiztosítás csatornáin kiáramlik.

Ezt az 1200 milliárd forint feletti rendelkezési jogot átadni most néhány személynek, akik az MSZP-s oldalon álló MSZOSZ részérõl delegálásra kerülnek, körülbelül olyan, mintha az egész állami költségvetést átadnák még további négy-öt személynek, kivonnák az Országgyûlés ellenõrzése alól, és a társadalomnak semmi rálátása nem lenne arra, hogy milyen gazdálkodás folyik ebben az országban.

Egyértelmû, hogy ma az a pazarlás, amely a társadalombiztosítás területén tapasztalható, csak akkor volna a valóságban felmérhetõ, ha mindenekelõtt egy olyan átvilágítása történne meg a társadalombiztosításnak, amely külsõ szakértõk igénybevételével és a parlamenti pártok ellenõrzése mellett történne. Amíg ez nincs (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.), addig nem lehet hatásvizsgálatokat végezni, nem lehet a társadalombiztosítás ügyeit rendbe tenni, és az ország pénzei kifolynak egy ellenõrizhetetlen - befejezem a mondatot, elnök úr - csatornán keresztül. Köszönöm. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap