Rusznák Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

RUSZNÁK MIKLÓS (KDNP): Köszönöm szépen, elnök asszony, a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Asszony! Néhány perccel ezelõtt elmondtam a mezõgazdasági bizottság kisebbségi véleményét, és a hozzászólásokból látva úgy ítélem meg, hogy nem sok különbség van a kisebbségi vélemény és a többségi vélemény között.

Nem vagyok demagóg. Három éve ebben a parlamentben nagyon sokszor elhangzott, hogy az elõzõ kormány elprivatizálta vagy szétverte a mezõgazdaságot, és hadd ne soroljam tovább. Ne vegyék, megint csak azt mondom, demagógiának, önökre azt fogják ráfogni a mezõgazdasági üzemek privatizációjával kapcsolatban, hogy önök szétverték azt a szellemi maradékot ebben az országban, az állami gazdasági, a mezõgazdasági rt.- k vonatkozásában, ami még valamennyire mûködött, és az ország stabilitását, biztonságát eredményezte.

Nem kívánom ecsetelni, mit jelent egy-egy térségben, egy-egy területen az elõzõ kormányprogramokban, az elõzõ privatizáció kapcsán is megfogalmazott dolog, hogy ezek a gazdaságok lehetnek a támaszai a tenyészállat, a vetõmag, az integráció tevékenységében. Nem tudom, mi szükség van arra most, mikor a nemzeti agrárprogram tárgyalása folyamatban van, hogy ezeket a mezõgazdasági rt.-ket, volt állami gazdaságokat sebtében 75 százalékról most 50 százalék plusz 1 szavazatra levigyük, holott két évvel ezelõtt pont fordítva tette ezt a kormány. Egyáltalán nem is igazán értem, de hát ezt önök biztosan jobban tudják.

A felszólalások arról gyõztek meg itt engem, hogy mindenféleképpen valamilyen összefüggést kell mégiscsak keresnem, és ezt abban látnám, hogy ha megszûnik az ÁPV Rt., akkor bizonyos vonatkozásban talán szûnjék meg az állami tulajdon is, annak a része, ami még most valamennyire kezelhetõ.

Én nem kívánom a Medosz állásfoglalását végig elmondani, de azért engedjenek meg egy nagyon rövid gondolatot ebbõl, ami azt jelenti, hogy az ott dolgozók, akik már évek óta - és engem két állami gazdaság is megkeresett levélben, hogy az MRP-szervezetük kapcsán megkeresték az ÁPV Rt.-t, beadták az összes tervet, mindezzel kapcsolatos tennivalókat, és a mai napig nem történt semmi a 25 százalék résztulajdonnak az értékesítésében.

(18.00)

Vajon miért nem? Ez is stabilizálta volna a helyzetüket, és ma már biztosan könnyebb lenne a helyzetük. Ezek mind-mind kérdésként merülnek föl, és hogy miért kellett megvárni, hogy most 50 százalék plusz 1 szavazattal újra privatizálásra kerüljenek ezek a mezõgazdasági rt.-k.

Számtalan problémakör vetõdhet fel, ami ezeket megkérdõjelezheti. Egyet mindenképpen említenék, és ezt az ott dolgozók, a menedzsment és a munkavállalók érdekében mindenféleképpen el kell mondanom. A mezõgazdaság egy olyan ágazat ebben a társadalomban, amely a béke szempontjából is rendkívül érzékeny terület. A munkavállalók most úgy érzik, hogy bármennyire is megtettek mindent az adott gazdaságban, nem biztos, hogy élvezni tudják majd ennek gyümölcseit és lehetõségeit a privatizáció kapcsán. Nem tisztázott, hogy szakmai vagy pénzügyi befektetõk fogják megszerezni ezt a 49 százalékot.

Hogy a beszédem ne csak kritikaként jelenjen meg, azt azért szeretném a miniszter asszonynak javaslatként fölvetni - bár nem tudom az elképzelésüket, a törvényt mindenféleképpen végig akarják vinni, és meg akarják szavaztatni még a nyári szünet elõtt -, hogy talán meg kellene nézni ezeknek a gazdaságoknak a mûködését, gazdálkodását, és ha elfogadható az, amit én most javaslatként mondok, például egy adott idõponttól meg kellene vizsgálni - '93-tól vagy '94-tõl, de az idõpont nem is igazán lényeges -, hogy ezek a cégek mérleg szerint hány százalékkal gyarapították a vagyont, és ebbõl levonnák a tõkeemelést, amit az állam befektetett, és a megmaradt nettó összeget föl kellene ajánlani az ott dolgozóknak. Nem tudom ugyanis, hogy ahol jó gazda módjára gazdálkodtak ezekben a gazdaságokban, és nyereséget is termeltek, és most bizonyos kétes pénzû emberek esetleg megveszik a 39 vagy a 49 százalékot, milyen összhang alakulhat ki ezekben a gazdaságokban.

Kérem miniszter asszonyt, hogy ezeket a gondolatokat esetleg fontolják meg, és annak érdekében se zárják le ezt a törvényjavaslatot e héten, hogy a következõ hetekben is tudjunk még errõl beszélni, érdemben dönteni, és netán azt az ÁPV Rt. által beígért üzemsoros kimutatást is meg tudjuk tekinteni.

Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap