Kutrucz Katalin Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KUTRUCZ KATALIN (MDNP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Tényleg az elõbb elég hosszan kifejtettem az érveket, úgyhogy most csak röviden szeretnék reagálni.

A francia és a portugál példát csak azért szerettem volna jegyzõkönyvbe mondani, mert ezek között a falak között elhangzott az, hogy erre nincsen precedens. Ez pedig nem igaz, mert ha már kettõt mondtam, akkor van rá precedens. De elmondtam az alkotmányügyi bizottságban is, és szeretném megismételni most is: nem azért tartom rossz ötletnek az elõzetes normakontroll teljes megszüntetését, mert más országokban erre van lehetõség vagy nincs lehetõség, hanem azért tartom rossz ötletnek, mert ez ma Magyarországon nem lenne egy szerencsés helyzet.

Tessenek arra gondolni, hogy az Alkotmánybíróságnak van olyan döntése is, ahol 5:4 a szavazati arány, ami azt mutatja, hogy vannak olyan pontok - ezt el kell ismerni -, ahol a jog nem teljesen fekete- fehér, és ez így van az alkotmánnyal is. Ahol az egyik szakértõnek lehet ez a véleménye, és a másik szakértõnek lehet az a véleménye. Hogy kinek van igaza, azt az Alkotmánybíróságról szóló törvény alapján az Alkotmánybíróság fogja kimondani, adott esetben többségi szavazással. Ha pedig ez megtörténhet, és ha az is megtörténhet, hogy vannak olyan helyzetek, amikor pártállástól függetlenül vannak bizonyos aggályaink, esetleg szeretnénk is valamit keresztülvinni, de van bennünk egy kicsi alkotmányjogi aggodalom, szeretnénk biztosra menni, elõfordulhat az is - mint ahogy ugyancsak példán mutattam -, hogy az utólagos normakontroll, illetve az annak során való alkotmányellenessé nyilvánítás pedig már helyrehozhatatlan károkat okozhat. Ezért egész biztos vagyok abban - és itt nem lehet doktrinernek lenni -, hogy ma Magyarországon az elõzetes normakontrollra szükség van. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap