Trombitás Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TROMBITÁS ZOLTÁN (Fidesz): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Asszony! Én azt gondolom, hogy az elõzetes normakontroll nem szûnik meg, hiszen az elõzetes normakontroll e törvény elfogadása esetén is megmarad... (Dr. Kutrucz Katalin közbeszólása.), a köztársasági elnök úr joga lesz az elõzetes normakontroll. Én bízom a köztársasági elnök úr határtalan bölcsességében, hogy gyakorolni tudja azt a lehetõségét, hogy amennyiben úgy ítéli meg, hogy elõzetes normakontrollra van szükség, akkor a köztársasági elnök úr ezt fogja is gyakorolni, és ebben az esetben elõzetes normakontrollra fogja elküldeni az általunk elfogadott törvényjavaslatot.

Azt gondolom, minket a választók azért küldtek a parlamentbe, hogy döntsünk, és ne sokat dilemmázzunk, és ne más szerveket kérjünk meg a döntésre. Kérhetünk szakértõktõl elõzetes véleményt, aztán a szakértõk véleménye alapján, a választópolgárok véleménye és a saját választási programja alapján a politikusnak meg kell hoznia a döntéseket. Ha utólag kiderül, hogy ez mégsem jó, akkor azt majd az Alkotmánybíróság utólagosan elbírálja.

De hangsúlyozom - és képviselõ asszony sem válaszolt erre a részre, amit említettem -, hogy amennyiben elõzetes normakontroll van, akkor nem valósul meg más, mint az, hogy az Alkotmánybíróság beleszól a törvényhozás munkájába, valójában törvényalkotói feladatokat vesz át. Márpedig az Alkotmánybíróság erre felhatalmazást a választópolgároktól nem kapott, mert nem választották meg õket arra, hogy törvényhozást gyakoroljanak, törvényt alkossanak; arra minket választottak meg. Õket nálunk egy másik hatalommal másra ruházza fel a magyar alkotmány, és õket más célból választjuk, nem azért, hogy törvényt alkossanak és törvényt gyártsanak.

Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap