Kónya Imre Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÓNYA IMRE (MDNP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyûlés! Úgy hiszem, Trombitás Zoltán téved abban, hogy az elõzetes normakontroll intézményével az Alkotmánybíróság a törvényhozás feladatát venné át. Az Országgyûlés maga, illetõleg 50 országgyûlési képviselõ, vagy az országgyûlési bizottság, tehát törvényhozók ítélik meg úgy a helyzetet a végszavazást megelõzõen, hogy tisztában vannak a törvényhozási céllal, de nem biztosak abban, hogy alkotmányos az elgondolásuk, és ezért õk kérik az Alkotmánybíróság segítségét.

Õszintén szólva, a köztársasági elnöknek biztosított elõzetes normakonroll-kérési lehetõségénél merülhet fel, hogy itt a törvényhozók akaratán kívül kerül sor az Alkotmánybíróság közbeiktatására, tehát éppen annál a megoldásnál, ami most megmarad. Úgy gondolom, itt valami keveredés valóban van, ennek ellenére nem mondanám, hogy nincs szükség a köztársasági elnök elõzetes normakontroll-kezdeményezési jogára, de csak az Országgyûlés, illetõleg annak bizonyos részei által kezdeményezett normakontroll- kezdeményezési jog fenntartása mellett.

Nem hiszem, hogy ezt az ügyet a magyar valóságtól elvonatkoztatva, külföldi példák nyomán kellene szemlélni. Itt igenis még mindig jogi eszközökkel alakítjuk át a társadalmat és a gazdaságot. Itt olyan beavatkozások történnek a társadalomba, a gazdaságba, amelyek mindenképpen fölvetnek alkotmányossági problémákat, és ha ez így van, akkor a törvényhozás bizony nem lehet meg az Alkotmánybíróság közremûködése nélkül.

Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap