Varga Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! E Házban nem elõször hozzák fel az energiaszektor értékesítésének anomáliáit az ellenzéki képviselõk. Ilyenkor - a jól bevált forgatókönyv szerint - feláll az egyik ismert szabaddemokrata képviselõtársunk és elmondja, hogy az ellenzék nyilvánvaló demagóg módon, külföldi-ellenességgel és mindenféle más okok miatt hozza ide ezt a témát.

Tisztelt Ház! Mielõtt erre sor kerülne, hadd mondjam el, az ellenzéki képviselõk eddig sohasem kaptak értelmes és érthetõ magyarázatot arra, hogy miért kerül sor különösen az áram- és gázszolgáltató vállalatok eladására. Erre azt szokták mondani a kormánypárti oldalról, hogy olyan fejlesztésekre és beruházásokra volt szükség, amelyeket állami vagyonból, állami eszközökkel nem lehetett volna megvalósítani.

Szeretném újra felidézni az Állami Számvevõszéknek azt a jelentését, amely tételesen bizonyítja, hogy sajnos az ÁPV Rt. részérõl, a kormány részérõl típusszerzõdések köttettek, és ezek nem tartalmaztak semmiféle fejlesztési és beruházási garanciát. Vagyis az az érv, amit itt rengetegszer elmondtak kormánypárti oldalról, nem igaz. Helyette mi, ellenzéki képviselõk azt látjuk, hogy van egy 8 százalékos nyereség garantálva, errõl a 8 százalékos nyereségrõl állandó vita folyik az új külföldi tulajdonosokkal, és a magyar állam abba a helyzetbe lavírozta magát, hogy ma egy sokkal rosszabb, sokkal kínosabb vitát kell lefolytatnia az energia áráról. Mi azt látjuk, hogy ez az árháború nem vezet sehova, a magyar kormány végül általában enged, és olyan ár valósul meg, amelynek nyilvánvaló, hogy a fogyasztó issza meg a rovását. (Derültség. - Dr. Szabó Zoltán: Új fogalom a rovásivás!) A fogyasztó issza meg a levét - elnézést.

Mi tehát, tisztelt képviselõtársaim, azt kifogásoljuk, hogy önök a kormánypárti oldalon rossz szerzõdést kötöttek, és ennek a rossz szerzõdésnek minden hátrányát a magyar fogyasztóknak kell kifizetniük.

Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap