Lamperth Mónika Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LAMPERTH MÓNIKA (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! A Fidesz-Magyar Polgári Párt szemmel láthatóan belezavarodott a magyar kormány gazdaságpolitikáját minõsítõ állításaiba. Szeretném - amennyire a két perc engedi - ennek néhány elemére felhívni a figyelmet.

1994-ben a Fidesz egy olyan gazdaságpolitikát követelt, és egy olyan gazdaságpolitikát hiányolt, amely egyszerre állítaná helyre a magyar gazdaság külsõ és belsõ egyensúlyát, és egyszerre teremti meg a tartós fejlõdés alapjait. Amikor ez 1995-ben megtörtént, akkor a Fidesznek - ha igazán következetes lett volna a saját korábbi álláspontjához - a stabilizációs csomagot üdvözölnie kellett volna, hiszen a kormány nem csinált mást, mint amit korábban a Fidesz a saját gazdaságpolitikájában is meghirdetett. De nem ez történt.

Másodszor akkor esett ki a szerepébõl igazán, amikor Ciorbea miniszterelnök úr itt járt Magyarországon, és az országában meghirdetett gazdaságpolitikát Orbán Viktor pártelnök nagyon lelkesen üdvözölte. Akkor még talán nem jöttek rá arra az összefüggésre, amely a magyar gazdasági stabilizáció és a romániai gazdasági stabilizáció között fellelhetõ. Akkor már fölismerték ezt, amikor a csehek gazdaságpolitikáját üdvözölték, de akkor már a Fidesz szükségesnek tartotta hozzábiggyeszteni, hogy a csehek törekvései utólag sem igazolhatják a kormány nemzetrontó gazdaságpolitikáját.

Azt gondolom, hogy most, amikor Varga Mihály képviselõ úr elismerte, hogy valójában a pozitív gazdasági folyamatok elindultak, akkor végletesen belezavarodott ebbe a logikába.

Kedves Képviselõtársam! Egy öreg paraszt barátom erre azt szokta mondani, hogy a ló is kilátszik, nemcsak a lóláb. (Derültség és taps a kormánypárti padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap