Csákabonyi Balázs Tartalom Elõzõ Következõ

DR. CSÁKABONYI BALÁZS (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyûlés! Egy kis statisztikát készítettünk a Szocialista Párt közjogi munkacsoportjában a törvényhez benyújtott módosító indítványokról és azok sorsáról. Örömmel állapítottuk meg azt, hogy az ellenzék által benyújtott 25 módosító indítványból 11-et mind az elõterjesztõ, mind pedig a bizottsági vitában az alkotmányügyi bizottság is támogatott. Ezek között szerepel a preambulum megfogalmazása, amely valamennyiünk megítélése szerint szükséges, gazdagabbá teszi a törvényt, jobbá teszi azt, ünnepélyesebbé, a rangjához méltóbbá teszi.

A felvetett indítványokról - amelyekrõl röviden szólt Balsai képviselõ úr, elsõsorban a hivatásos bíróval kapcsolatos polémiáról - részletesen tárgyalt az alkotmányügyi bizottság is. Arra a megállapításra jutottunk, hogy szükséges ennek a megkülönböztetésnek a megtétele, nemcsak az ülnökbírákra vonatkozóan, hiszen azokat talán még lehetne ülnököknek is nevezni, nem pedig bíráknak. Azonban a köznyelvben a népi ülnököket - most már csak ülnököket - bírónak nevezi a jogkeresõ közönség, és ezt a megkülönböztetést már csak evégett is, úgy látjuk, indokolt és célszerû megtenni. Jelezni kívánom, hogy nem tartozik a törvény lényeges rendelkezései közé, mégis ezt fontosnak tartottuk, és jónak tartottuk.

Végeredményben: az elsõ tíz szakasszal kapcsolatban nem voltak olyan módosító indítványok, amelyek jelentõsebb vitát generáltak volna. Megítélésünk szerint az elõterjesztés színvonalát dicséri az, hogy gyakorlatilag csak ennyi módosító indítvány érkezett be ehhez a részhez. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap