Tímár György Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TÍMÁR GYÖRGY (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Szabadna folytatni azt a gondolatsort, amelyet az elõzõekben próbáltam nemcsak vázolni, hanem jelezni arról a helyrõl. Kérem, a 26. § b) pontja szerint bizonyos feladatokat kell ellátni, felülvizsgálati feladatokat, tehát az igazságszolgáltatás azon legmagasabb szintû és már további kontroll alá - a jelen törvény alapján - nem vehetõ feladatokat, amelyekkel kapcsolatosan lényeges alkotmányossági aggályt szeretnék jelezni.

Kérem, ha van olyan testület, amely döntése további kritika alá nem vethetõ formailag, akkor valamilyen formában meg kellene oldani azon személyek kontrollálását, akik ilyen bírói hatalmat gyakorolhatnak, mert ellenkezõ esetben semmi elvi akadálya nem lehet annak, hogy az illetõ személyek talán egy késõbbi periódus során, de ne úgy töltsék be a hivatásukat, ne úgy gyakorolják, mint amit elvár tõlük az alkotmány és az egyéb jogszabályok.

Egészen röviden összefoglalva, hiányolok a joganyagból egy olyan idõszakos, mondjuk háromévenkénti szakmai és pályaalkalmassági vizsgálatot, amelyet azokkal a személyekkel szemben gyakorolna egy megfelelõ fórum, akik a joganyag 90. §-ában megjelölt (3) bekezdés alá minõsülnek.

Köszönöm. (Taps a Független Kisgazdapárt soraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap