Vastagh Pál Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VASTAGH PÁL igazságügy-miniszter: Köszönöm. Tisztelt Képviselõ Úr! Sem a Kossuth Rádióban, sem másutt - más tömegkommunikációs eszközben, újságban, televízióban - soha nem tettem olyan nyilatkozatot, amiben az szerepelne, hogy a bûnözés kialakulásában vagy a bûnözés szintjében kizárólag a gazdasági környezet vagy a szociális háttér bír meghatározó szereppel. Arról beszéltem, hogy a bûnözés megelõzésében az állami büntetõpolitika eszközein kívül fontos szerepe van a szociális és gazdasági politikának, a településfejlesztésnek, a tájékoztatásnak és sok minden másnak, és elsõsorban azt kívántam alátámasztani ezzel a gondolatmenettel, hogy a bûnözés maga is komplex társadalmi jelenség.

A bûnözés mértékének ugrásszerû növekedésében 1989-92 között történt egy minõségi változás és ugrás. Ebben az idõszakban megnégyszerezõdött a bûnözés Magyarországon, ami nyilvánvalóan összefüggésbe hozható gazdasági és szociális okokkal, valamint számos más tényezõvel is.

Tehát ez egy túlságosan leegyszerûsítõ álláspont, képviselõ úr, amivel nem értek egyet, ilyet én soha nem mondtam. Arról van szó, hogy a bûnözés ellen, a megelõzés érdekében komplex intézkedésekre és egymással összehangolt politikára van szükség. Ezt az álláspontot fejtettem ki 1997. január végén a közbiztonságról szervezett országos konferencián, és ennek a pontos írott tartalmát önnek is szíves figyelmébe ajánlom. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap