Világosi Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársam! A tény az, hogy amikor a kormány a közelmúltban foglalkozott a köztisztviselõk illetményével és a köztisztviselõi törvény módosításával, akkor közel sem csak a vezetõk és a felsõfokú végzettségûek illetményének emelésére tett intézkedéseket, hanem átfogóan, a köztisztviselõk teljes körét érintõen. Az természetesen más kérdés, hogy a köztudomásúan szûkös lehetõségek figyelembevételével ez nem kielégítõ, és mi sem vagyunk ezzel megelégedve.

Ugyanakkor pedig az is tény, hogy az átlaghoz képest valóban sor került egy jelentõsebb, de véleményem szerint - s azt hiszem, ebben sem tér el a véleményünk - kiugrónak vagy túlzónak nem mondható illetménypótlék bevezetésére a vezetõi kar és vezetõi kör tekintetében. Erre pont azért volt szükség, mert már tragikus méreteket öltött a vezetõi, felsõ fokú végzettségû, diplomás kör eláramlása az államigazgatásból. Tehát gyakorlatilag egy szakembermegtartó képesség erõsítésére volt szükség.

(13.50)

Azt, hogy ugyanakkor pedig nem csak a vezetõk körében került erre sor, bizonyítja, hogy a múlt évben elfogadott törvénymódosítás alapján a helyi államigazgatási szerveknél dolgozó diplomás köztisztviselõk 10 százalékos illetménykiegészítésben részesülnek, a legalább megyei illetékességû területi szerveknél dolgozók pedig 20 százalékos illetménykiegészítésre jogosultak. Ez a korábbi években az elsõ kategóriánál egyáltalán nem volt, a második kategóriánál pedig 10 százalékot tett ki. Ugyanakkor pedig a vezetõkön és a diplomásokon kívül is mintegy 19,5 százalékos volt az emelés, amibõl 17 százalékot tett ki az illetményalapnak 18 ezer forintról 23 400 forintra történõ emelése.

Köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap