Mészáros Gyula Tartalom Elõzõ Következõ

DR. MÉSZÁROS GYULA (KDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Államtitkár Úr! Több mint kétszáz állami gazdaság privatizációja megtörtént. Maradt még mintegy huszonhat nagy múltú, kiváló gazdaság, amelyek 75 százalékos állami többségi tulajdonban vannak. A privatizációs törvény módosításával a kormány 50 százalék plusz egy szavazatra kívánja az állami tulajdonrészt csökkenteni.

Gondolom, a részvények további 25 százalékát nem a gazdaság dolgozói, hanem tõkeerõs külföldi cégek tudják majd megvásárolni. Ezek a gazdaságok hazánk legkorszerûbb nagyüzemei, õk termelik a vetõmag, a szaporítóanyag döntõ részét. Állattenyésztésben is világhírûek, jelentõs a szerepük az agrár-felsõoktatásban, a tudomány legújabb eredményeinek bemutatásában. Hogy csak néhányat említsek: Mezõhegyes és Bábolna, Bóly és Martonvásár, Gödöllõ és Herceghalom és a többiek a magyar mezõgazdaság fellegvárai.

De hát mitõl fél a szakszervezet, az Érdekegyeztetõ Tanács és a dolgozók? Attól, hogy az 50 százalék tulajdonrész külföldi kézbe kerülésével átveszik az irányítást a tõkeerõs külföldi cégek, és majd nem az aránylag olcsó magyar növény- és állatfajtákat állítják elõ, hanem a külföldi tõke a földdel együtt a piacot is megvásárolja, és nem lesz olcsó martonvásári kukorica meg szegedi búza, hanem behozzák drágán a saját szaporítóanyagukat és termékeiket.

Kérdezem államtitkár urat, egyetért-e azzal, hogy ezt a néhány kiváló gazdaságot is magánkézbe kell adni, és ha nem, mit tesz ellene. (Taps az FKGP és a KDNP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap