Kis Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KIS ZOLTÁN földmûvelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Országgyûlés! Kedves Képviselõtársam! Épp a tegnapi nap kezdõdött meg e privatizációs törvény módosításának a tárgyalása, ahol az 50 százalék plusz egy szavazati arány mint állami többségi tulajdon szerepel a tervezetben, és a tulajdonosi jogok az ÁPV Rt.-nél és nem a Földmûvelésügyi Minisztériumnál lesznek a jövõben sem, sajnálatos módon. Nyilvánvalóan szeretnénk, ha az állami gazdaságok szakmai és tulajdonosi felügyelete is hozzánk tartozna, de ezt még az elõzõ kormány az ÁPV Rt. elõdjének, az ÁVÜ-nek adta át, tehát ez az állapot a jövõre nézve is fennmarad.

Szét kell választani, hogy melyek azok a feladatok, amelyeket tartósan állami irányítás alatt kell megtartani; ön erre egyébként nagyon helyesen és jól utalt. Idetartozik a vetõmagvak, a technológia, a génmegõrzés és annak a referenciának a fenntartása, ami üzleti vállalkozásban, üzleti alapon nem is képzelhetõ el: tehát egy állami, szellemi tõkének a koncentrálása.

Viszont ezek az állami gazdaságok számos olyan területen is tevékenykednek, amelyek piaci orientáltságúak, és semmiben nem különböznek egyéb, az agráriumban mûködõ társas vállalkozásoktól. Ezt a részt nézve viszont tõkebevonásra van szükség. Ezeknek az állami gazdaságoknak jelen pillanatban mintegy 15 milliárd forintnyi forgótõkére lenne szükségük, amit az állami költségvetés nem tud biztosítani.

A privatizációs technika tehát az 50 százalék plusz egyes szavazati arány mellett azt a célt szolgálja, hogy az állami tartós beleszólás megmaradjon, a dolgozói részvények kifizetésre kerüljenek, mint ahogy ezt a privatizációs törvény elõírja, és csak egy olyan kisebbségi tõkebevonásra kerülhessen sor, amely az állami gazdaságok stratégiai tervezését és mûködtetését nem befolyásolja, ezzel szemben viszont a tõketranszformálást, illetve a forgóeszköz-feltöltést hosszú távon meg tudja oldani.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap