Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Természetesen abban maradéktalanul egyetértünk, hogy valóban súlyos örökség a múltból a panellakások problémája, és ez komoly gondot jelent az ott lakó emberek számára. Nyilván abban is egyetértünk, hogy különösen az energiaracionalizálást, -megtakarítást szolgáló felújításokat állami eszközökkel, hitellehetõségekkel is támogatni kell. Pontosan ezért született ezzel kapcsolatosan kormánydöntés, és jutott el a dolog ezekben a napokban ahhoz a ponthoz, hogy most már valóban, a lebonyolító kereskedelmi bankoknál is hozzáférhetõvé válik - részben már vált, részben napokon belül válik hozzáférhetõvé - ez a bizonyos hitel. Szeretném itt is elmondani, hogy amelyek szerzõdtek erre, azok a Unicbank, a Magyar Hitelbank, a Konzumbank, a Rákóczi Bank, a Postabank és a Takarékbank. Tehát az állampolgárok ezen bankok fiókjaiban vagy most, vagy néhány napon belül elkezdhetik a konkrét hitelkérelem elõkészítését, illetve benyújtását, és fölvehetik ezt.

Azt gondolom, némi félreértés keletkezett a tekintetben, hogyan is van a német hitel eme egész konstrukció mögött. Természetesen nem arról van szó, hogy másfél évvel ezelõtt fölvettük a hitelt és azóta parkolt volna. Eléggé elhúzódtak a hitellel kapcsolatos tárgyalások; szeretném hozzátenni, hogy pénzügyi értelemben ezek persze elõnyösen változtak, mivel a kamatfeltételeken sikerült módosítani. A dolog lényege, hogy amikor már létrejött a német hitelre vonatkozó hitelszerzõdés maga, ahhoz képest már viszonylag hamar létrejöttek ezek a feltételek, tehát létrejöttek a szerzõdések a lebonyolító kereskedelmi bankokkal, és megindul az egész konstrukció.

Abban önnek természetesen igaza van, hogy nagyon szerencsétlen és nem jó, hogy ennyi ideig elhúzódott a dolog (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret leteltét.), innentõl kezdve azonban most már elõre kell nézni.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap