Szabad György Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABAD GYÖRGY (MDNP): Tisztelt Elnöknõ! Tisztelt Államtitkár Úr! Sajnálom, hogy a miniszter úr távollétében kell elmondanom halasztott kérdésemet. Különösen azért sajnálom, mert hiszen miniszteri döntéstõl függ a dolog további fejleménye.

A Magyar Országos Levéltár fõigazgatói állására kiírt pályázat nagy jelentõségû, hiszen ha nem is mindenki van ennek tudatában, a magyar mûvelõdésügy egyik legfontosabb - vagy talán legfontosabb -

intézményérõl van szó, amelyik az Árpád-kortól napjainkig a központi kormányszervek iratanyagát õrzi, õrzi azokat a törvényeket, amelyeket mi itt jóváhagyunk, és õrzi mindig az Országgyûlés anyagát is.

A kiírt pályázatra, amennyire ez ismeretes, két érdemleges pályázó van: a jelenlegi fõigazgató, aki tehát a folytonosságot jelentené, és egy másik levéltári intézmény vezetõje, aki a váltást tenné lehetõvé. Mindkettõrõl szakmai körökben sok az elismerõ vélemény, ugyanakkor - ha szabad felhívnom a figyelmüket - a folyosókon az terjed, hogy itt úgysem a szakmai szempontokat figyelembe vevõ döntés történik, hanem politikai döntés, ahol az egyiknek a múltja, a másiknak a jelene lesz a meghatározó. Ilyen körülmények között nagyon komoly kuratóriumra van szükség. A jelenlegi kuratórium azonban szerény megítélésem szerint, amennyire tudni lehet, nem biztos, hogy megfelelõ egy ilyen nagy fontosságú kérdés eldöntésére. Egyfelõl amiatt nem, mert hiányoznak belõle, másfelõl, mert - a jelek és a pletykák szerint - nem mindenki van a helyzet magaslatán.

Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap