Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! A Magyar Országos Levéltár fõigazgatójának, dr. Lakos Jánosnak határozott idõre szóló fõigazgatói megbízatása június 30-ával megszûnik. A miniszter úr pályázatot írt ki a törvény szövegével összhangban az állás betöltésére. A pályázat elbírálására bizottságot hozott létre, amelyben az Országos Levéltár közalkalmazotti tanácsának elnöke, az e téren illetékes szakszervezetek képviselõi, egy akadémikus, két levéltári igazgató és az ELTE Egyetemi Könyvtárának fõigazgatója - többek között - vettek részt. Én azt gondolom, hogy sem a szakmai, sem a vezetõi kérdésekben tanúsított kompetenciát e bizottság esetében nem lehet megkérdõjelezni.

A bizottság egyhangúlag úgy foglalt állást, hogy a miniszter úr nyilvánítsa érvényesnek a pályázatot, s mindkét pályázót alkalmasnak találja a tisztség betöltésére. Többségi szavazással úgy foglalt állást, hogy dr. Gecsényi Lajost elsõ helyen, dr. Lakos Jánost második helyen javasolja a miniszter úrnak kinevezni. Ez a többségi szavazás 7:2:2 arányban történt; heten támogatták, ketten ellenezték, két fõ pedig úgy vélte, hogy nincs szükség sorrend megjelölésére a pályázat elbírálásánál.

Ahogyan képviselõ úr is mondta, mindkét jelölt mellett szóltak szakmai érvek, mindkét jelölt mellett szóltak emberi, vezetõi alkalmasságra szóló érvek. Bizonyos szempontból Gecsényi doktor pályázatát perspektivikusabbnak ítélte a bizottság, mert úgy vélte, hogy az Országos Levéltárnak most egy tudományos értékû vezetõre van szüksége.

Hogy milyen pletykák terjednek, én ezt sajnos nem tudom, és ezért nem is tudom megcáfolni. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap