Baja Ferenc Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BAJA FERENC környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõ Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Két kérdést intézett a KHVM és a KTM miniszteréhez képviselõ úr. A válaszom röviden az, hogy jelen pillanatban a PVC- csövekrõl senki nem tudja azt bebizonyítani, hogy ezek környezetszennyezõek lennének. (Szórványos taps a kormánypártok soraiban.) Ez az egyik.

A másik, hogy természetesen az interpellációt indokoltnak tartom abban az értelemben, hogy ma Magyarországon a szennyvízelvezetés az egyik legjelentõsebb probléma, a kérdés tehát egy valódi környezetvédelmi problémára irányítja a figyelmet. Itt azonban, azt kell mondjam, nem annyira technológiai választ kell nekünk adni; sajnos a szennyvízelvezetés finanszírozási problémáival van igazán probléma, nincs elegendõ pénz, fejlesztési forrás ahhoz ma Magyarországon, hogy a településeken megfelelõ mértékû és megfelelõ mennyiségû csatornarendszert tudjunk kialakítani.

Az egy technológiai kérdés természetesen, hogy ezt PVC-alapon vagy pedig beton- és azbesztcementalapon tesszük. A helyzet az, hogy jelen pillanatban a PVC-alapú szennyvízelvezetõ csövek valóban egy versenyképes konkurenciát jelentenek az azbesztcsöveknek. Ez az én véleményem szerint helyes, nem indokolt korlátozni ezt a versenyhelyzetet azzal, hogy környezetvédelmi indokokra való hivatkozással lehetetlenné tesszük ezeknek a csöveknek a felhasználását, hiszen ezek a használók számára egyrészt bizonyos tekintetben olcsóbbak, másrészt pedig hasznosabbak.

Szeretném fölhívni képviselõ úr figyelmét arra, hogy kissé eltérés van a magyarországi szennyvízrendszerek és az európai városokban lévõ szennyvízrendszerek között. Magyarországon azt a gyakorlatot követjük, hogy külön van csapadékvíz-elvezetõ rendszer és külön van szennyvízrendszer. Ebbõl adódóan az átmérõkapacitás itt borzasztóan fontos. A kistelepüléseknél is ezért terjedt el az utóbbi idõben jelentõsebben a PVC. A szennyvízelvezetõ rendszerek esetében elegendõ egy kisebb átmérõkapacitást biztosítani, erre alkalmas az ön által említett PVC is, fölösleges jelentõs beruházásokba belevinni a kistelepüléseket azzal, hogy elõírunk egy tágabb kapacitást. Annál is inkább nem indokolt, mert mint ahogy mondottam, a szennyvíz a legdrágább közmû Magyarországon és Európában is, ezért a forrásokat inkább a kapacitások növelésére kell fordítani.

Vitatom képviselõ úrnak azon állítását is, amely szerint a PVC elõállításának nagyobb energiaigénye miatt lenne környezetszennyezõ a PVC. Ilyen esetekben a teljes életciklust kell vizsgálni természetesen, ebben az értelemben szakmailag legalább is kétséges, hogy magának az elõállításnak erõteljesebb lenne a környezetszennyezõ hatása a PVC-csövek esetében.

(15.10)

Azzal egyébként egyetértek, hogy rohamosan ki kell majd alakítani az Európai Unióhoz kötõdõ normarendszereket. E tekintetben - a társtárcától kapott tájékoztatás szerint - szigorú rendben és határozottan el fogják készíteni a csatlakozás idejére ezeket a normákat. Azonban a normákon keresztül egy-egy alapanyag vagy technológia versenyképességét, vagy versenyképtelenségét nem szabad elõirányozni az európai uniós csatlakozás idején sem.

Befejezésül megköszönöm képviselõ úr kérdését, amivel ráirányította a figyelmet arra, hogy ma jelentõs probléma Magyarországon a települések szennyvízelvezetése. Nem tartom kardinális kérdésnek e tekintetben a köztünk lévõ véleménykülönbséget arra vonatkozóan, hogy PVC-csõvel, mûanyagcsõvel vagy pedig egyéb technológiával kell ezt a feladatot ellátni. Azt biztosan állíthatom, hogy a PVC-csövekkel történõ szennyvízelvezetés ma Magyarországon semmilyen módon és semmilyen körülmények között nem környezetszennyezõ.

Kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap