Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Képviselõ Úr! Az APEH és a VPOP integrált információs rendszerét csak fokozatosan tudjuk kiépíteni. Ennek oka mindenekelõtt a szervezetek eltérõ feladatkörében, az eltérõ számítástechnikai infrastruktúrákban és technológiákban, valamint az eltérõ adatbázisokban keresendõ. Emellett a személyes adatok védelmére vonatkozó alkotmányos követelmények alapján a törvényi rendelkezések elõírják, hogy személyes adatot kezelni csak határozott céllal, jog gyakorlása és kötelezettség teljesítése érdekében lehet. Adatok akkor továbbíthatók, különbözõ adatkezelések csak akkor kapcsolhatók össze, ha az érintett ahhoz hozzájárult vagy a törvény azt megengedi és ha az adatkezelés alkotmányos követelményei minden egyes személyes adatra nézve teljesülnek.

Az alkotmány által védett információs önrendelkezési jog követelményeit is figyelembe véve, keressük a lehetõségeket a két információs rendszer közötti párbeszéd kialakítására. Így javaslatot tettünk a vámtörvény-módosítás keretében arra, hogy a vámhatóságnak lehetõsége nyíljon a birtokába kerülõ szervezetekre vonatkozó adatok adó-ellenõrzési célra történõ átadására. Ezen túlmenõen a lehetõségek teljesebb kihasználására '96 novemberében az APEH és a VPOP vezetõje együttmûködési megállapodást írt alá, mely kiterjed a közösen elvégzendõ ellenõrzési feladatokra, a hátralékok behajtására, az informatikai rendszerfejlesztés, valamint a képzés összehangolására.

A korábban is folytatott közös ellenõrzéseken túl az együttmûködés a jövõben kiterjed mind a végrehajtás, mind a jogos visszaigénylések és támogatások tartozás ellenében történõ visszatartására. Jövedéki területen a két hatóság együttmûködik a fogyasztásiadó-, az útalap- és az általános forgalmiadó-kötelezettség adónemenkénti elszámolásának ellenõrzésében. Az import utáni áfakötelezettség teljesítésének számbavételét segíti a bevallás tartalmi módosítása, így az import utáni áfakötelezettséget megállapító határozat száma feltüntetésre kerül. Ez lehetõvé teszi, hogy a kétséges adatokat tartalmazó bevallások ellenõrzésére sor kerüljön.

Kidolgozás alatt áll a jövedéki adóról szóló törvény, mely a jövedéki tevékenységgel kapcsolatos feladatok egy helyen, egy kézben történõ ellátását vezetné be. (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.) Ezzel jelentõsen csökkentettük az olyan jellegû visszaéléseket, melyeket képviselõ úr is említ.

Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap