Tokaji Ferenc Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TOKAJI FERENC (MSZP): Alelnök Asszony! Miniszter Úr! Tisztelt Ház! A "last minute"-utak - út az utolsó pillanatban - közismert fogalom az utazás nemzetközi gyakorlatában. Lényege, hogy az utazási iroda meghirdetett útjai, amennyiben nem kelnek el, az utolsó pillanatokban vagy napokban jóval kedvezõbb áron, néha szigorúbb feltételek mellett kerülnek meghirdetésre, jellemzõje az, hogy korlátozott számú igénybevétellel, valamint utolsó pillanatokban történõ úgynevezett beugrási lehetõséggel.

Külföldön ezekre az ajánlatokra egy egész sor vevõkör alakult ki, fõleg azokból, akik kevés pénzért tudják csak az utazási ajánlatokat igénybe venni, illetve elegendõ szabad idõvel bírnak, és kivárják a kedvezõ alkalmat. A "last minute"-utak Magyarországon is ismertté váltak, sõt egyre közkedveltebbé az utasok és az utaztatók körében, mind több utazási iroda kezdett erre szakosodni. Sajnos visszaélni is, hisz egy kezdeti fellendülést követõen számos utazási iroda megtéveszti a fogyasztóit. Kezdetben a "last minute" úgy mûködött, mint külföldön. Késõbb azonban gyakorlattá vált, hogy ezeket az utakat már hónapokkal elõre meghirdették. Ez többszörösen tisztességtelen piaci magatartás, mert véleményem szerint alaposan megtéveszti az utasokat, ahelyett, hogy valódi kedvezményt adna. Például olyan gyakorlat alakult ki, hogy a magasan megállapított árból - amirõl mindenki tudja, hogy irreális - egészen kedvezõ árat hoznak ki "last minute"-re hivatkozással; és lehetne folytatni, de idõ híján nem teszem.

Tehát lényeg az, hogy nem egészen korrekt a verseny, ezzel a Magyar Utazási Irodák Szövetsége is foglalkozott. Félõ, hogy még nagyobbak lesznek a visszaélések. Ezért kérdezem, hogy mikor lesz a nyugat- európaihoz hasonló szabályozás ebben az ügyben, hogy ne lehessen hónapokkal elõre hirdetni a "last minute"-utat.

Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap