Szigethy István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZIGETHY ISTVÁN (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Nagyon szomorúan kell bejelentenünk, hogy a Szabad Demokraták Szövetsége a kormány álláspontjával összhangban nem tudta támogatni a mostani törvényjavaslatot.

Ennek a konkrét oka eléggé furcsa, hiszen egy nagyon széles egyetértésen alapuló megállapodás után egy képviselõi módosító indítvány tulajdonképpen - alkotmányossági szempontból - elrontotta a jó törvényjavaslatot. És azzal, hogy az 1996. december 31-ei teljesítési határidõt utólag teljesen szokatlan módon hatályon kívül helyezte, és helyette egy 1998. december 31-ei határidõt illesztett be a törvény szövegébe, alkotmányossági szempontból megkérdõjelezte ennek a törvénynek az alkalmazhatóságát; és azt a veszélyt keltette, hogy ez a törvény egy alkotmánybírósági panasszal mûködésképtelenné válik és nem lesz alkalmas arra, hogy azt a célt, ami már valóban elérhetõ közelben volt, meg tudja valósítani.

Sajnáljuk, hogy a széles körû megegyezés, amelyben a társadalmi szervezetek, az igazságszolgáltatási szervek, az ombudsman, a kormány és a különbözõ pártok egyaránt részt vettek, egy nem túlzottan szerencsés képviselõi módosító indítvánnyal el lett rontva. Ha ennek következményei lesznek, akkor sajnos ezért azok viselik a felelõsséget, akik ezt így szavazták meg. Sajnáljuk, hogy így alakult; teljesen elérhetõ közelségben volt a megfelelõ megoldás - kár, hogy el lett rontva.

Köszönöm. (Taps az SZDSZ padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap