Kósa Lajos Tartalom Elõzõ Következõ

KÓSA LAJOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársak! A Fidesz-Magyar Polgári Párt frakciója nemmel szavazott erre a törvényre. Azért szavaztunk nemmel, mert bár a reklámtevékenységet a korábbi jogszabály rendkívül korszerûtlen módon szabályozta, ez a mostani törvényjavaslat olyan mértékben megengedõ, ami a fejlett világ országaiban szokatlan. (Közbeszólás az ellenzéki pártok padsoraiból: Úgy van!)

Például sehol a világon nem lehet úgy alkoholt vagy dohánytermékeket reklámozni, hogy lényegében bárhol ingyenes termékátadást valósítanak meg a cégek. (Közbeszólás az ellenzéki pártok padsoraiból: Így van!) Ez a fajta megengedés és megengedõség szerintem az érdekelt cégek nagyon sikeres lobbyzásának az eredménye, amit a Hasznos Miklós úr által elmondott szavazási érdekességek világosan bizonyítanak. A parlament akkor hozta meg a gazdasági reklámszabályozás kapcsán ezt a rendkívül megengedõ törvényt, amikor a világtendencia ennek az ellenkezõje.

Az összes piaci elemzõ azt mondja, annak következtében, hogy az Egyesült Államokban visszaszorulnak a dohányipari konszernek - sõt, azt vállalták, hogy a dohányzás elleni harcot és a szükséges egészségügyi ellátásokat 25 év alatt 386 milliárd dollárral támogatják -, éppen ezért ezek a cégek Kelet-Európa és Ázsia felé fordulnak. Mi ezzel párhuzamosan enyhítettük a szabályainkat; ez nyilvánvalóan káros következménnyel jár. Úgy gondolom, bár a parlament ezzel a törvényjavaslattal egy fontos szándékot akart megvalósítani, ez a szándék félrecsúszott, és egy rossz törvényt fogadtunk el. Ezért a Fidesz nem tudta ezt a törvényt támogatni.

Más oldalról az is világos, hogy a dolog nem zárult itt le, hiszen bent van a parlament elõtt egy másik törvény, ami a dohányzást korlátozná. És az is világos, hogy bár lehet ebben a harcban - dohányzás kontra nem dohányzás - konkrét csatákat megnyerni, ezt most ez a lobby megnyerte. Én úgy gondolom, a háborút nem lehet megnyerni; a dohány- és alkoholtermékek hosszú távon károsítják az egészséget. Ezért a felelõs kormányoknak és a felelõs döntéshozóknak arra kell törekedniük, hogy ezeket a káros hatásokat - fõleg az ifjúság tekintetében - minél gyorsabban és erõteljesebben csökkenteni kell.

A Fidesznek ez a politikája, és ezért nem támogatta ezt a törvényt. Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap