Vastagh Pál Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VASTAGH PÁL igazságügy-miniszter: Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Az elmúlt héten kaptam kézhez az Amnesty International fõtitkárától azt az éves jelentést, amelyben Magyarországról is tartalmaz a jelentés megállapításokat. Ez 1996-ra vonatkozik.

Miként az közismert, az Amnesty International egy rendkívül tekintélyes, közismert - nem kormányszervezet - nemzetközi szervezet, amely évrõl évre figyelemmel kíséri a világ valamennyi országában az emberi jogok érvényesülését, annak helyzetét, és felhívja a közvélemény és nem utolsósorban az érintett kormányok figyelmét az emberi jogok súlyos megsértésére. Az Amnesty International az állásfoglalásaiban, véleményének kialakításában mindenkor tartózkodik mindenféle ideológiai vagy politikai következtetésektõl és befolyástól. Ez az éves összefoglaló, amelyrõl elöljáróban szóltam, tulajdonképpen az Amnesty International rutin jellegû tevékenységéhez tartozik, ilyen értelemben ez a tény önmagában nem érdemel említést.

Az viszont igen, tisztelt Ház, tisztelt képviselõtársaim, hogy a jelentés Magyarországgal kapcsolatos tartalma önmagában pozitív megállapításokat tartalmaz - mindaz, amit leírtak -, és ugyancsak pozitív az a következtetés is, amely a Magyarországra vonatkozó megállapításokkal és más térségbeli országok helyzetével kapcsolatos.

Ezért tehát mindenképpen fontos tájékoztatni a közvéleményt errõl a pozitív jelrõl, képrõl, amit a jelentés tartalmaz, hiszen mindössze három esetet említ, amely emberi jogi jogsértéssel kapcsolatos; ezek közül az egyik egy illegális bevándorló egészségügyi elkülönítésének az idõtartamával, a másik kettõ pedig rendõri intézkedéssel kapcsolatos.

Ugyancsak fontos, a jelentés dicsérõleg és pozitívumként említi, hogy az Európa Tanács kínzást és embertelen bánásmódot vizsgáló bizottságának az 1994 végi, '95 eleji magyarországi látogatása kapcsán kialakított jelentésében foglaltakat a kormány megszívlelte, és több intézkedést hozott ennek nyomán: például a kerepestarcsai tábor megszüntetését és egy olyan objektum létrehozását emeli ki pozitívumként a jelentés, amely jobb elhelyezési körülményeket biztosít a nemzetközi menekültek számára.

Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! Természetesen mindennek a pozitív képnek az ismertetésével nem kívánom azt állítani, és nem az a kormány szándéka, hogy Magyarországon az emberi jogok érvényesülése terén ne lennének bõséggel tennivalói a kormánynak és más állami szerveknek, hanem egyszerûen szeretnék arra utalni, hogy a jelentésben foglaltak Magyarország nemzetközi tekintélye szempontjából fontosak, egy pozitív képet sugároznak Magyarországról; és azt hiszem - éppen az Amnesty International nemzetközi életben elfoglalt jelentõsége, súlya, véleményének hitelessége miatt -, erre a rövid tájékoztatóra és bejelentésre szükség volt.

A magyar kormány az elkövetkezendõkben is figyelemmel kíséri és figyelembe veszi az Amnesty International megállapításait, és reméljük, a következõ években is hasonló pozitív megállapítások kerülnek majd az Amnesty International jelentésébe.

Köszönöm hogy meghallgattak. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap