Csépe Béla Tartalom Elõzõ Következõ

CSÉPE BÉLA (KDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Varga Mihály hozzászólását azzal kezdte, hogy nap mint nap halljuk az optimista elõrejelzéseket a gazdaság tekintetében, és a makrogazdasági mutatóknak a javulása az, amivel a kormány most a társadalom felé fordul.

Mi is felhívjuk arra a figyelmet, hogy ebben a parlamenti ciklusban igen jelentõsen növekedett a szegénység, növekedett a különbség egyes rétegek jövedelmi viszonyai és nagy tömegek jövedelmi viszonyai között, és ebben látjuk azt az óriási problémát, amit sajnos ez a ciklus okozott, mindamellett is, ha a gazdasági mutatók javulnak. De ezt takarja.

Az energiaköltségek emelésével kapcsolatban többször hallottuk, és bizonyára itt is rövidesen fogjuk hallani még ezeknek a szükségszerûségét. Igen ám, de az elõbbi problémát figyelembe véve itt is minduntalan és nyomatékosan fel kell hívnunk a figyelmet a kompenzáció szükségességére, és sajnos a kompenzáció a villamosenergia- iparnál megvan ugyan, de akadozik; a gáznál és a távfûtésnél egyáltalán nincs meg. Véleményünk szerint ilyen áremeléseket csak egyidejûleg, kompenzáció bevezetésével lehetne eszközölni.

Elhangzott a napirend elõtti hozzászólásban a vállalkozókat érintõ, készpénzforgalmat visszaszorító intézkedés is. Ezzel kapcsolatban mi a törvény vitájánál is jeleztük, hogy erre még nem érett meg eléggé a magyar gazdasági helyzet, hiszen gondoljunk csak arra, milyen szankcióval jár az, ha valaki most már július 1-je után egymillió forint felett készpénzben fizet: azzal a szankcióval jár, hogy jövedelemadó-alapját 20 százalékkal növelik. Ezt aránytalan szankciónak érezzük, úgyhogy ezzel kapcsolatban is aggályunkat fejezzük ki.

Köszönöm szépen. (Taps a KDNP, az FKGP és a Fidesz padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap