Demeter Ervin Tartalom Elõzõ Következõ

DEMETER ERVIN (MDF): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az energiaár-emelések kapcsán talán érdemes egy pár szót váltani arról, hogy mondjuk milyen kormányzati intézkedésekkel lehet enyhíteni az energiaár-emeléseket.

Mint én az elõzõ hozzászólásomban, a Magyar Demokrata Fórum két héttel ezelõtt is a felszólalt a távfûtés helyzete érdekében, hisz' jelenleg mind a távhõszolgáltatók, mind a fogyasztók kiszolgáltatott helyzetben vannak, hisz' a fogyasztók nem tudnak áttérni másfajta fûtési rendszerre; a szolgáltatók pedig, ha ez az áremelési hullám növekedik, olyan helyzetbe kerülnek, hogy a nem fizetés miatt teljesen ellehetetlenítik a szolgáltatást. Azt nyilván nem lehet elvárni, hogy azok a fogyasztók, akik becsületesen fizetnek, emelt tarifát fizessenek azért, mert sokaknak nem...

Ennek érdekében a Magyar Demokrata Fórum megfogalmazta és vitára szánta azokat a javaslatokat, amikkel megítélésünk szerint a távhõszolgáltatás veszélybe sodort helyzetét meg lehet menteni, és enyhíteni lehet az áremeléseket. Ennek keretében került sor a gáztarifarendszer kérdéskörére, illetve arra, hogy az ipari fogyasztóknak a gáztarifát relatíve alacsonyabban kellene adni a kialakult gyakorlat érdekében, pontosan azért, hogy ez a piaci monopólium valamilyen formában megtörhetõ legyen, és versenyhelyzet alakuljon ki. De javaslataink között megtettük még a kapcsoltenergia- termelés elõsegítését is, aminek jelenleg kormányrendeletek komoly akadályt állítanak, és felvetettük a távfûtõrendszer felújításának a finanszírozását és a kompenzációs rendszert.

Összefoglalóan csak azt tudom mondani, hogy gondosabb kormányzati munkával - és néha talán az ellenzék véleményére odafigyelve - lehet enyhíteni ezeket az áremeléseket, és lehet a lakosság óriási részét, több mint két és fél millió embert érintõ távhõszolgáltatásnak az igen rossz helyzetén valamit segíteni. Ebben várnánk a miniszter úr építõ véleményét. A Magyar Demokrata Fórum készen áll erre, és a javaslatait két héttel ezelõtt megtette.

Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az MDF padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap