Barsiné Pataky Etelka Tartalom Elõzõ Következõ

BARSINÉ PATAKY ETELKA (MDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Néppárt a földtörvény-módosítást határozottan elutasítja. Több minden elhangzott itt. Egy körülményre szeretném felhívni a figyelmet.

Hiába vannak vélt vagy valós garanciák, ha egyszer a tervezett módosítás a családi gazdaságokat, az egyéni gazdákat esélytelenné teszi a földtulajdon szerzésében, attól a pillanattól kezdve, ahogy õk szembekerülnek a tõkeerõs befektetõkkel. A kormánynak ugyan van egyfajta támogatása a birtok-összevonású termõföld vásárlására, de ez a támogatás hitelhez kötött, és csak nagyon kevesen tudják igénybe venni, és pont azok nem, akiknek valódi segítségre lenne szükségük. A Néppártnak az a véleménye, hogy a kormány vonja vissza ezt a földtörvény-módosítást, gyorsítsa fel a földtulajdonviszonyok végleges rendezését, a ingatlan-nyilvántartás bejegyzését, és nyújtson be törvényjavaslatot a földhaszonbérletrõl, a birtokrendezésrõl; és a legfontosabb: hogy az ehhez szükséges támogatást építse be a '98. évi költségvetésbe.

Ennek a célnak az elérésére országgyûlési határozati javaslatot nyújtott be Raskó György és Farkas Gabriella a Néppárt részérõl. Ennek a javaslatnak az a célja, hogy a termõföld elsõsorban a magyar fõfoglalkozású mezõgazdasági termelõk, az egyéni gazdák és a saját földjeiken közös gazdálkodást folytató társas vállalkozók tulajdonába kerüljenek. Az a leghatározottabb véleményünk, hogy a törvényi és a gazdasági szabályozásnak az õ földszerzési törekvéseiket kell segítenie, éppen azért, hogy életképessé tudjanak válni.

Köszönöm szépen. (Taps az MDNP padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap