Varga Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Ez a kormány a hivatalba lépésekor lakáskoncepciót ígért erre a parlamenti ciklusra. Sajnos, ebbõl eddig semmi sem valósult meg. Ez baj, tisztelt képviselõtársaim. Baj azért, mert a gépgyártás mellett igenis a lakásépítkezések lehetnének azok a területek, amelyek a gazdaság tartós növekedésére alapvetõ hatást gyakorolnak. Nem arról van szó, tisztelt Ház, hogy azokat az idõket sírjuk vissza, amikor évente 60-70 ezer lakás épült az országban - ma jó, ha 12-15 ezer épül évente -, de igenis ez a terület állami segítség nélkül nem fog talpra állni.

Ez a kormány eddig a lakáskoncepcióban érdemi lépést nem tett a lakás-takarékpénztárak felállításán kívül. Ez egy minimális segítség lehet azok számára, akik lakásépítkezésben gondolkoznak. De például a szociálpolitikai támogatás összege két és három gyerek után nem változott, például az áfa-visszaigénylés visszaadásának lehetõsége fel sem merült a kormánypártok részérõl. Ezért nyújtott be a Fidesz-Magyar Polgári Párt egy törvényjavaslatot, törvénymódosítást, amelyben a lakásépítkezések és a lakásbõvítések céljára ismételten lehetõvé tennénk az áfa visszaigénylését.

Tisztelt Ház! Szeretném még elmondani azt is, hogy ahol minimális segítség is elég lenne, a kormány eddig ott sem lépett fel. A Nagycsaládosok Országos Egyesülete elmondja nekünk azt, hogy 40 ezer forintos tartozás után, amikor kilakoltatás és árverezés van, a gyermekek állami elhelyezésre kerülnek. A kormány ezekben az esetben sem lépett fel. Ezt a minimális támogatást sem adja meg a család részére azért, hogy a család abban az épületben, abban a házban tudjon maradni. Szerintünk tehát arra van szükség és követelmény a társadalom részérõl, hogy azokat segítsük, akik valamilyen keretben gyermekeket nevelnek - lehetõleg ezek nagycsaládosok legyenek -, és a lakáskoncepciónak össze kell kapcsolódnia (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.) a gyermektámogatási rendszer kiépítésével is.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap