Csapody Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

DR. CSAPODY MIKLÓS (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Mészáros István László képviselõtársunk - aki mint általában, most is a rá jellemzõ korrektséggel és higadtsággal nyilatkozott - sajnos egy olyan párt nevében nyilatkozott, amely párt részese a magyar-szlovák alapszerzõdésnek. Régóta... (Juhász Pál: Hál' istennek!) Aki azt mondta, hogy hál' istennek, tisztelt képviselõtársaim, nyilvánvalóan maga egy jó poénért sok egyebet odadobna. Mi azonban azt valljuk, hogyha már ez az alapszerzõdés megkötésre került, akkor ne pusztán kedélyes viszonyban, hangulatban tûnõdjünk errõl, hanem igenis, a magyar parlament valamennyi pártja kérje fel a neki felelõs Magyar Köztársaság kormányának a külügyminiszterét arra, hogy valóban tegye meg a megtehetõket.

Tisztelt Országgyûlés! A századfordulón a történelmi Magyarországon olyan marhapasszusok voltak forgalomban, amelyeket több nyelven állítottak ki. Ezek a marhapasszusok vágóállatoknak a továbbítására és kereskedelmére szolgáltak. Ma pedig északi szomszédunknál az úgynevezett nem államalkotó magyar nemzeti kisebbség diákjai államnyelven voltak kénytelenek átvenni a bizonyítványt. Szlovákiában azonban nemcsak bizonyítványháború zajlott, hanem európai uniós pénzen antiszemita iskolai kiadványok elõállítására is sor került, s mindezt az illetékesek tétlenül nézik.

Azonban amire mi vagyunk illetékesek, tisztelt Országgyûlés, mi, a magyar parlament és a magyar kormány, az nem más, mint hogy tegyünk meg - és ne csak kérjük, hogy az illetékesek tegyék meg, hanem valóban tegyünk meg - mindent annak érdekében, hogy az a minden - nemcsak a magyarokat, hanem minden - szlovák állampolgárt érintõ deficithiány, jogállami deficit és joghiány (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret lejártát.), ami a mi esetünkben a magyar bizonyítványok ügyében nyilvánult meg, ez a lehetõ legrövidebb idõn belül számolódjon fel.

Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap