Kovács László Tartalom Elõzõ Következõ

KOVÁCS LÁSZLÓ külügyminiszter: Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! Nagyon is idõszerûnek tartom Mészáros képviselõ úr felvetését, és nagyon örülök, hogy az ellenzéki képviselõk felelõsen közelítették meg a témát, nem használták fel a magyar kormány elleni támadásokra, amire a múltban azért sajnos gyakran volt példa.

A Külügyminisztérium fontosnak tartja a kétoldalú kapcsolatok fejlesztését valamennyi szomszédos országgal, így Szlovákiával is, és vallja azt, hogy a magyar-szlovák kapcsolatok rendezésének keretét változatlanul az alapszerzõdés adja, annak következetes végrehajtása küszöböli ki a viszonyt terhelõ problémákat.

Az alapszerzõdés rögzíti a magyar közösség jogát anyanyelve ápolására, használatára - ezt egyébként a szlovák alkotmány is rögzíti -, és az alapszerzõdés teszi tetten érhetõvé és számon kérhetõvé azokat a jelenségeket, amelyekrõl itt kormánypárti és ellenzéki képviselõk egybehangzóan szóltak.

Ami történik, az ellentétes az alapszerzõdés szellemével és betûjével, és természetesen a Külügyminisztérium - de nemcsak a Külügyminisztérium, hanem a kormány minden tagja, a köztársasági elnök, a miniszterelnök - rendszeresen, minden alkalommal felveti a kétoldalú kapcsolatok keretében, és napirenden tartjuk a nemzetközi szervezetekben, nemzetközi fórumokon is, ahol megint csak az alapszerzõdés teszi hitelessé ezt a magatartást. És ennek nyomán intézett nagyon komoly figyelmeztetést Szlovákiához a NATO, az Európai Unió, az Európa Parlament és az Európa Tanács.

Sajnos mindennek nem volt foganatja. A két perc rövid arra, hogy ezekrõl, valamennyirõl számot adjak. Reményt szerintem az ad, hogy az, ami eddig csak várható volt, rövidesen valósággá válik, és ki fog derülni Szlovákia számára, hogy ez a politika hosszú távon nem járható út. A következtetést természetesen nem Budapesten, hanem Szlovákiában kell majd levonni.

Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap