Csehák Judit Tartalom Elõzõ Következõ

DR. CSEHÁK JUDIT (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Képviselõtársaim! Miután képviselõtársaim már többféle oldalról értelmezték azt az indítványt, amit képviselõtársaimmal együtt én nyújtottam be, engedtessék meg nekem, hogy én is elmondjam, hogy mi van az indítványban.

Az indítvány összefügg a társadalombiztosítási járulékról szóló törvénnyel, ahol rendelkezik ugyan az a törvény arról, hogy elõirányzatként megkapja a nyugdíjbiztosítás a tervezett hiányt, és még azt is hozzáveszi, hogy a tényleges hiányt a zárszámadásban egyébként pótolja, megfizeti, tehát a dolog összeáll, rendben is lenne. Valójában akkor, amikor ezt a módosító indítványt megfogalmaztuk - és ez Ungár Klárának válasz - nem szûkítõ indítványként fogalmaztuk meg, hiszen ha az lenne, akkor a kormány bizonyára támogatná, hanem azért fogalmaztuk meg, mert a kormány eredeti kinyilatkoztatása a kiesõ nyugdíjjárulékkal kapcsolatban az volt, hogy azt a járulékot, ami a kiépítendõ magánnyugdíjrendszer miatt fog kiesni a társadalombiztosításból, azt biztosítja elõirányzatként. Ez a tényleges hiány rendezésére nem vonatkozik, az természetesen változatlanul maradt a társadalombiztosítási törvényben.

Mi itt azt szerettük volna, hogyha a közvéleményben egyébként gyökeret eresztett értelmezés, hogy miként is rendezi a kiesõ járulékbevétel miatt a hiányt a kormány, egyértelmûen rendeztessék el. Errõl van tulajdonképpen szó. semmiféleképpen nem szûkítõ Brtelmezésrõl, hanem - ahogy a kormány nem támogató véleményét hallottam - egy tágabb értelmezést jelentene ez a módosító indítvány, hiszen elméletileg elképzelhetõ, hogy a társadalombiztosításnak valamikor lenne szufficitje, és ezt az elképzelhetõ idõszakot nem kívánja a kormány még járulékbevétel-kiesés miatti, egyéb térítésekkel is megsegíteni.

Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap