Pusztai Erzsébet Tartalom Elõzõ Következõ

DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! Én is ennek a módosító indítványnak az értelmezését szeretném egy kicsit továbbfûzni, hiszen valóban rendkívüli módon félreérthetõ, ha külsõ szemlélõ elolvassa ezt a szöveget, és Ungár Klára nyilván ezt a finom, belsõ összefüggést nem teljesen úgy értelmezi, mint a szociális bizottság azon tagjai, akik hosszú évek óta benne vannak a különféle nyugdíjemelési vitákban.

Tudniillik az eredeti elõterjesztésben az található, hogy ha a Nyugdíjbiztosítási Alap tervezett kiadásai meghaladják a bevételeket, a központi költségvetés a különbség összegét elõirányzatként biztosítja. Igen ám, de milyen tervezett kiadásokról van szó, tisztelt képviselõtársaim? Ez itt az igazi kérdés, és ez indította képviselõtársainkat arra, hogy ezt a módosító indítványt benyújtsák. Tudniillik a nyugdíjbiztosításnak lesz hiánya, annak következtében, hogy létrehozzák az új tõkefedezeti nyugdíjrendszert, és a járulék egy részét átirányítják a magánpénztárakba. Törvényszerûen lesz hiánya!

(15.20)

Mibõl fog állni a tervezett hiány? Ahogy a Pénzügyminisztériumot évek óta ismerjük, a hiányt úgy is tervezheti, hogy lehetõség szerint az egyébként járulékbevétel-átirányításból származó hiányt a kifizetések leszorítása révén csökkentse. Akkor már nem a teljes hiányt kell állnia a Pénzügyminisztérium által tervezett költségvetésnek, hanem az egyébként elõálló és elõre kiszámítható hiánynál alacsonyabbat. Ismerjük az ilyenfajta tervezéseket. Éppen arra igyekezett garanciát szerezni a szociális bizottság csoportja, hogy ha egyszer úgy hoznak létre egy új tõkefedezeti nyugdíjbiztosítást, hogy abba az állami társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbõl vonnak ki járulékot, akkor azon az alapon ne csökkenthessék a nyugdíjkifizetéseket (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret leteltét.), hogy ez milyen mértékig hiányzik, hanem igenis köteles... (Az elnök kikapcsolja a szónok mikrofonját.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap