Selmeczi Gabriella Tartalom Elõzõ Következõ

SELMECZI GABRIELLA (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Képviselõtársaim! Én igazából örülök annak, hogy Götzinger képviselõtársunk végre kimondta az egyik kulcsmondatot, amely körülbelül így hangzott: ez a törvény nem ad egyértelmû, biztos garanciákat. Ez a mi egyik sarkalatos problémánk is, hogy nincsenek egyértelmû, biztos garanciák ebben a törvénycsomagban.

Azt is mondta Götzinger képviselõtársunk: az volt itt például az MDF egyik kifogása, bizonyos pénzügyi lobbyk érdeke, hogy ez a törvény el legyen fogadva. Mi is állítottuk egy bizonyos tényként, hogy kik azok, akik jól járnak ennek a törvénycsomagnak az elfogadásával: például azok a bankok, akik majd ezeket a számlákat kezelik, jól járnak ennek a törvénynek az elfogadásával. Nincs is ezzel semmi baj. Járjanak jól! Végre látunk egy bizonyos csoportot, aki jól jár ennek a törvénycsomagnak az elfogadásával.

A probléma a túloldalon van, hogy nem látjuk, az állampolgárok többsége viszont jól járna ezzel a bizonyos nyugdíjreformmal. Azt is állította Götzinger képviselõ úr, hogy ha bizonyos pénzügyi lobbyk érdeke lenne ez a törvénycsomag, akkor még erõsebb ösztönzés lenne a törvénycsomagban. Én azt hiszem, nincs erõsebb ösztönzés annál, mint hogy kötelezõ jelleggel vezetnek be tõkefedezeti rendszert. Amennyiben önök ezt nem csupán a pályakezdõ fiatalokra vezették volna be, hanem más korcsoportokra is, akkor erõs valószínûséggel alkotmányellenes lenne ez a törvénycsomag. Tehát ebbõl a szempontból végül is önök megfontolták azt, hogy csak a rendszerbe frissen belépõ pályakezdõknél alkalmazzák a kötelezõ jelleget.

Egypár kiegészítést szeretnék még tenni az elõbb elhangzottakra: ez pedig az, ne felejtsük el, hogy nem elég, hogy hosszú... (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret lejártát.) Akkor majd folytatom a vita további részében.

Köszönöm szépen, letelt.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap