Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Mint azt jeleztem, a 2. § 2. pontjával kapcsolatban azért kívántam felszólalni, mert az alaprendelkezést - miszerint az állam a társadalombiztosítási nyugellátások kifizetését akkor is biztosítja, ha a Nyugdíjbiztosítási Alap kiadásai meghaladják a bevételeket, és a központi költségvetés a különbség összegét elõirányzatként biztosítja - a Független Kisgazdapárt nevében helyes és jó intézkedésnek tartom. De ugyanakkor rá kell mutatni arra is, hogy vajon reális-e az a reform, amely ilyen kötelezettségeket ró az államra.

A tõkefedezeti rendszer bevezetése - a Független Kisgazdapárt megítélése szerint - nagyságrendekkel növeli a hiányt. Ez évente akár a 100 milliárd forintot is meghaladhatja. Ez egy rendkívül komoly teher a központi költségvetésre nézve, és a Független Kisgazdapárt megítélése szerint nagy hibája a törvényjavaslatnak, hogy a kormány eddig semmit sem tett a társadalombiztosítási gazdálkodás anomáliáinak megszüntetése érdekében. Különösképpen nem tett semmit az ellenõrzés és a hatékony gazdálkodás kikényszerítése vonatkozásában.

Tehát itt olyan elvrõl van szó, a 2. § (2) bekezdésében, amely mindenképpen szükséges, hiszen a társadalom különben védtelen lenne, de ugyanakkor a költségvetés egészét felboríthatja, és évenként egy jóvátehetetlen költségvetési feszültséget idéz elõ. Szeretném felhívni az igen tisztelt Ház figyelmét erre a következményre, amelyet nyilvánvalóan jó lenne vagy kiküszöbölni, vagy hatásaiban csökkenteni, mert ellenkezõ esetben a költségvetésnél lesz ez visszatérõ gond.

Köszönöm a türelmüket.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap