Csehák Judit Tartalom Elõzõ Következõ

DR. CSEHÁK JUDIT (MSZP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A 4294/103. ajánlás 27. pontjához és az ehhez kapcsolódó többi módosító indítványomhoz szeretném elmondani a véleményemet. Ezek az indítványok egy olyan javaslatot fogalmaznak meg a kormány javaslatának módosítására, amely tulajdonképpen a 2009 után belépõ új nyugdíjszabályok egy részére vonatkozna.

Javaslatom szerint 2009-ben - a kormány javaslatához hasonlóan, azzal egyetértve - befejezõdne a nyugdíjkorhatár emelésének átmeneti idõszaka. Egyetértek azzal, hogy 2009-ben szûnjék meg a nyugdíjminimum mai rendszere, és az országgyûlési határozatban egy ehhez kapcsolódó módosító indítvánnyal arra szeretném kötelezni a kormányt, hogy 2009- re dolgozza ki a választ arra, hogy mi legyen a helyzet a hosszú szolgálati idõ esetében fellépõ nyugdíjminimumok esetében, valamint, hogy teremtsen összhangot a társadalombiztosítási ellátásból járó, a minimumot el nem érõ, alacsony ellátások és az öregségi jövedelemkiegészítés tekintetében.

Egyetértek azzal is, hogy 2009-ben szûnjön meg a résznyugdíj intézménye. Egyetértek azzal is, hogy a degresszió megszüntetése 2009- cel fejezõdjék be. A módosító javaslatom arra vonatkozik, hogy a bruttó nyugdíjkiszámításra vonatkozó átállás, valamint az új nyugdíjskála - a fõ szabály, 2 százalék helyett, amely természetesen nem pontosan ennyi a jelenlegi skálában - 1,65 százalékot ismerne el, ez a két elem ne 2009-ben, hanem 2013-ban lépjen be.

Indokolnám a módosító indítványomat, amellyel a szociális bizottság ülésén a kormány képviselõje egyetértett, a többi bizottság ülésén ezt nem támogatta. Tájékoztatnám azonban képviselõtársaimat arról, hogy ezen módosító indítványomat a szocialista frakció a kormány ellenében is támogatja. A módosító indítvány a kormány által benyújtott törvényjavaslatnak egy komoly hiányosságát próbálja meg korrigálni.

2009 és 2013 között mennek el nyugdíjba ugyanis mindazok, akiknek a magánnyugdíjra vonatkozó törvény nem engedi meg, hogy belépjenek a magánnyugdíjrendszerbe. A ma 47 évnél idõsebbek nyugdíjba meneteli szabályairól van szó. A 47 évnél idõsebbek számára az országgyûlési határozat azt irányozza elõ, hogy kapjanak további adókedvezményeket az önkéntes kiegészítõ nyugdíjpénztárak esetében. Tehát a 47 évnél idõsebb, 2009 után nyugdíjba menõ azon személyekre, akiknek vannak, lehetnek megtakarításaik, és akik a jövedelmük miatt be tudnak lépni az önkéntes kiegészítõ pénztári rendszerbe, kedvezõbb lehetõségek nyílnak meg - talán azt is mondhatnám: kisebb a veszteségük -, mint azoknak, akik nem rendelkeznek szabadon elkölthetõ jövedelemmel, nem tudnak belépni - vagy õk maguk, vagy az alacsony jövedelmezõségû munkahelyük - az önkéntes kiegészítõ pénztári rendszerbe.

A kormány azzal érvel módosító indítványommal szemben, hogy a 2009- es beléptetés elhalasztása 2013-ra, tulajdonképpen a nyugdíjreform halasztását jelentené.

(16.50)

Ezzel az állásponttal vitatkozom, hiszen a javaslatok többségét, a szigorítások többségét, a változtatások többségét elfogadom 2009-es dátummal. Azt gondolom azonban, hogy tekintettel kell lennünk mindazokra, akiknek nincs lehetõségük a törvény szabályozása miatt belépni a magánpénztári rendszerbe, akik alacsony jövedelmûek, viszonylag rövidebb vagy akár hosszabb szolgálati idõvel rendelkeznek. Számukra a mai ismeretek szerint mindenképpen hátrányos volna valamennyi változás 2009-ben történõ beléptetése.

Képviselõtársaimat tehát arra kérem - mert a kormány egyébként ígérte, hogy egy másfajta, ezt a hibát korrigáló, a kormány számára is elfogadható kapcsolódó módosító indítvány elfogadására kész -, hogy ha ez a kapcsolódó módosító indítvány mégsem készülne el, mégsem kerülhetne közösen elfogadásra, és nem tudnánk más módon rendezni ezt a problémát, akkor emlékezzenek azokra a módosító indítványaimra, amelyek a 2009-nek 2013-ra történõ változtatását fogalmazzák meg. Számos ilyen javaslat van az együttes jelentésben. Természetesen ezeknek az indoklására, ismertetésére nem kívánok a késõbbiekben visszatérni. Remélem, hogy a szocialista frakció a mai döntés szerint, de más képviselõtársaim is - ennek az indítványnak a tartalmát megismerve - a lényegét támogatni fogják a módosító indítványokról történõ szavazás során is.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap