Béki Gabriella Tartalom Elõzõ Következõ

BÉKI GABRIELLA (SZDSZ): Elnök asszony, köszönöm a szót. Tisztelt Képviselõtársaim! Ebben a vitaszakaszban egyetlen témához szeretnék hozzászólni, és ez a rugalmas nyugdíjba menés szabályainak a kérdéseit érinti.

Szigeti György képviselõtársammal beadtunk egy módosító csomagot, amely az ajánlás 36., 41., 44. és 45. sorszámai alatt található javaslatokat tartalmazza. Az elmúlt évben, amikor a nyugdíjkorhatár emelésérõl döntött a parlament, akkor egy nagyon hosszú vitában kiérleltünk egy olyan szabályozást a rugalmas nyugdíjba menésre, amit, azt gondolom, a lakosság is jól fogadott, és amit mindannyian értéknek tekinthetünk. Arról van szó, hogy megfelelõen magas szolgálati idõ teljesítése esetén csökkentés nélkül is nyugdíjba vonulhassanak, akik azt a bizonyos szolgálati idõt teljesítették.

A benyújtott elõterjesztés ennek a szabályozásnak a lényegét 2009 után nem õrzi meg. Vagyis 2009-ig, az átmeneti évekre fenntartja a tavaly elfogadott szabályozást, de 2009 után már a játékszabályokat úgy módosítja, hogy korhatár elõtt csak csökkentés árán, nyugdíjcsökkentés mellett engedi hamarabb nyugdíjba vonulni az embereket. Úgy gondoljuk, hogy a mértékeken lehet vitatkozni. Mi magunk egy nagyon reális elõterjesztéssel álltunk elõ, és 40 évben fogalmaztuk meg azt a szükséges szolgálatiidõ-mennyiséget, ami felett már a csökkentést nem alkalmaznánk, nem tartanánk alkalmazhatónak.

Lehet vitatkozni azokon a részleteken is, hogy milyen intervallum legyen a rugalmas szabályozás tere. A mi elsõ benyújtott javaslatunk ötéves intervallumot határoz meg. El tudok képzelni olyan kompromisszumot, hogy leszûkítsük az intervallumot három évre. Viszont nem tartanám elfogadhatónak, ha ennek a szabályozásnak éppen a lényegét, az értelmét megszüntetnénk távlatilag, vagyis minden egyes esetben korhatár elõtt csökkentéssel lehetne csak nyugdíjba vonulni. Azt gondolom, az a legfontosabb, hogy a korhatár ne egy merev születési dátum legyen, illetve betöltött életkorhatár, hanem azzal legyen összefüggésbe állítva, hogy valóban mennyit dolgozott az ember. Úgy is mondhatnám, hogy szeretnénk olyan nyugdíjrendszert, olyan nyugdíjba vonulási szabályozást megfogalmazni a jövõre nézve is, ahol a szolgálati idõ eltöltése fontosabb paraméter a rendszerben, mint maga a korhatár.

Abban a reményben ajánlom ezeket a módosító javaslatokat képviselõtársaim figyelmébe, hogy érdemes még a hátralévõ bizottsági üléseken is a kompromisszumot keresgélni, és tudunk olyan szabályozást találni, amelyik megõrzi ezt az alapvetõ értéket.

Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

(17.10)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap