Csehák Judit Tartalom Elõzõ Következõ

DR. CSEHÁK JUDIT (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Képviselõtársaim! A helyzet elég bonyolult, de jobb annál, mint amit a képviselõ asszony elmondott. Aki 1998. január 1-je után özvegyül meg, és a saját jogú nyugdíja alacsony, az továbbra is az együttfolyósítási összeghatárig kapja az elhunyt házastársa nyugdíjának bizonyos részét, tehát nem a 20 százalékot és nem is az 50 százalékot, hanem ha ennél többre is szükség van kiegészítésként, az együttfolyósítási összeghatárig, ami érvényben marad 2009-ig.

2009-ig él tehát az együttfolyósítási összeghatár; akinek '98 elõtt állapították meg a saját jogú nyugdíját és az együttfolyósítási összeghatárig kapott, annak az ellátása is változatlanul marad. Aki új jogosultként lép be '98. január 1-je után saját jogú nyugdíjasként, az is az együttfolyósítási összeghatárig kap, ha ez számára kedvezõbb. Majd vitán kívül a képviselõ asszonynak azt a kicsit bonyolult paragrafust, amelyik ezt tartalmazza, megmutatom.

Viszont valóban nem oldja meg - ahogy mind a ketten szóltunk errõl - a saját jogú nyugdíjjal nem rendelkezõk alacsony ellátását. A kormány álláspontja szerint arra az öregségi járadék felel meg, az én álláspontom szerint inkább az özvegyinyugdíj-minimum fenntartása lenne erre a megfelelõ megoldás.

Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap