Keller László Tartalom Elõzõ Következõ

KELLER LÁSZLÓ népjóléti minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök asszony. Nem kapcsoltam át a kis kapcsolómat. Ez az a módosító indítvány, amelynek bizottsági tárgyalásánál is már hosszasan vitáztunk Csehák Judit képviselõ asszonnyal, aki nagyon árnyaltan és sokoldalúan mutatta be azt a problémakört, amelyet azoknak a saját jogon nyugellátást nem szerzett, idõs állampolgároknak a problémája okoz, amit - úgymond - ez a nyugdíjrendszer nem kezel megfelelõen.

A problémánk ezzel aban van, hogy az özvegyinyugdíj-minimum mint olyan, az egész nyugdíjreformtól meglehetõsen rendszeridegen. A kormány egy új intézményt vezetett be, a szociális igazgatásról szóló törvényben hoztuk be az idõskorúak járadékát, amely egyértelmûen kimondja azt, hogy mindazok az idõskorúak, akik megélhetést biztosító jövedelemmel nem rendelkeznek, és a számukra mértékadó, irányadó nyugdíjkorhatárt átlépik, akkor lehetõségük van rászorultsági alapon az idõskori járadék megszerzésére.

Csehák Judit képviselõ asszony most ebbõl a körbõl kiragad egy részhalmazt, azokat, akik nem rendelkeznek saját jogon jövedelemmel, plusz még özvegyek, és ezeket gyakorlatilag alanyi jogon juttatja egy bizonyos ellátási szinthez. Mi azért mondjuk, hogy ez rendszeridegen, mert ameddig ugyanezen körnek, amely nem rendelkezik valamilyen megélhetéshez szükséges jövedelemmel, egy részét bekényszerítjük egy rászorultsági vizsgálatra, addig egy másik része alanyi jogon megkaphatja ezt. Én azt gondolom, ha kezelni akarja képviselõ asszony ezt a valóban problémás állampolgári kört, akkor másképpen kellene megközelíteni módosító indítványaival ezt a problémát.

Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap